eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Berlusconi kormánya bizalmat kapott az alsóházban

Bizalmat kapott szerdán az alsóházban Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök új jobbközép kormánya. Az olasz törvényhozás felsőházában csütörtökön lesz a bizalmi szavazás, amelyet nagy valószínűséggel ugyancsak könnyedén megnyer a Berlusconi vezette politikai irányvonal.

A szavazati arány 335-275 volt, ami arra mutat, hogy az április 13-14-én tartott előrehozott parlamenti választásokon diadalmaskodott jobboldali erők biztos többséggel rendelkeznek a képviselőházban.

Bersluconi választási sikeréhez jelentős hozzájárult szövetségese, a populista és idegengyűlölő Északi Liga jó szereplése, így a médiamágnás az elmúlt 14 év leforgása alatt immár harmadik alkalommal alakíthatott kormányt.

Először 1994-95-ben állt a római kabinet élén, majd 2001 és 2006 között egy teljes parlamenti ciklust töltött ki, ami Olaszország II. világháború utáni történelmében ritkaságszámba ment. Most pedig Itália 62., és egyes elemzők szerint a háborút követő korszak leginkább jobboldali kormányának élére állhatott a Szabadság Népe (PdL) pártszövetség vezére.

Berlusconi egy hete kapott hivatalosan kormányalakítási megbízást Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnöktől, s a kabinet a rá következő nap tette le a hivatali esküt. A 21 miniszter, köztük négy nő, többnyire Berlusconinak köszönheti politikai karrierjét, és néhányan már a "Cavaliere" (Lovag) korábbi két kormányában is vállaltak tisztséget.

A Berlusconival szövetkező politikai erők kötelezettséget vállaltak arra, hogy "talpra állítják Itáliát", vagyis ismét a gazdasági növekedés korszakát hozzák el, bár már a választási győzelmet követő első nyilatkozataiban a régi-új kormányfő arra figyelmeztette honfitársait: nehéz időszak vár rájuk.

Berlusconi egyben közölte azt, is hogy nyitni óhajt a baloldal felé, és párbeszédre kérte a Walter Veltroni volt római főpolgármester vezette balközép ellenzéket az ország egyre elavultabbá váló politikai intézményrendszerének a megreformálása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×