eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Még mindig nincs áramellátás a földrengés sújtotta térségben

Egy nappal a délnyugat-kínai földrengés után újraindították azt a csővezetéket, amely a térséget látja el benzinnel és dízel üzemanyaggal. A térségben leállították az atomerőműveket.

Az 1240 kilométer hosszú, napi 200 ezer hordó kapacitású vezetéket biztonsági okokból állította le az üzemeltető PetroChina, a legnagyobb ázsiai olaj- és gázipari cég, hogy kiderítse: okozott-e károkat a létesítményben a hétfői természeti katasztrófa.

A földrengés sújtotta szecsuáni térségből származik Kína gáztermelésének a 21 százaléka, ugyanakkor elenyésző a napi olajtermelés, ami mintegy 3 ezer hordó. A szecsuáni térség adja az ország széntermelésének 3 százalékát.

Kormánydöntés szerint a térségben leállították a vegyipari üzemeket, felfüggesztették a szénbányászatot, valamint az olaj- és a gáztermelést.

A térségben nyolc erőművet is leállítottak, együttes termelésük alig 1 százaléka az országos kapacitásnak. Kiesésük azzal járhat, hogy az áram helyett növekszik a régióban az olajfogyasztás. Ez azonban nem érinti a világ második legnagyobb nyersolaj-fogyasztó országának olaj iránti keresletét, mivel a térség nem számít jelentős ipari régiónak.

A kínai környezetvédelmi minisztérium szakértőket küld a földrengés sújtotta területeken működő atomerőművekbe egy ökológiai katasztrófa megelőzése érdekében.

Az InfoRádió által megkérdezett nukleáris biztonsági szakértő elmondta: a világon mindenhol nagyobb erőhatásokra és extrémebb környezeti körülményekre méretezik a nagyipari teljesítményeket. Aszódi Attila hozzátette: a villamoshálózat károsodása miatt is leállhattak az erőművek, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy meghibásodtak.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×