eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Egészségügyi reform Ausztriában - sztrájkba lépnek az orvosok?

Az osztrák kormány kedden jóváhagyta a jelentős megtakarításokat előirányzó egészségügyi reform fő irányelveit, és a tervezett intézkedéseket még a héten továbbítja szakértői véleményezésre. A tervezet különösen az orvosok számára irányoz elő jelentős változtatásokat, még sztrájkot is kilátásba helyeztek.

Az elképzeléseket szerdán ismertetik részletesen, kiszivárogtatások szerint azok lényegében megegyeznek azzal a tervezettel, amelyet a szociális partnerek - a munkáltatók és a szakszervezetek - dolgoztak ki a múlt hónapban az egészségügy átalakítására. Az intézkedések zöme 2010-ben lép érvénybe.

A reform értelmében a megtakarítások évről évre növekednek majd, és 2012-re elérik az évi 600 millió eurót. A csökkentések javarésze az orvosi költségek-honoráriumok és a gyógyszerkiadások terhére valósul meg, egyaránt évi 160-160 millió eurós összegben.

A tervezet különösen az orvosok számára irányoz elő jelentős változtatásokat, nem véletlenül tiltakozik ellene roppant hevesen - még sztrájkot is kilátásba helyezve - az orvosi kamara. A honoráriumok újraszabályozásán túlmenően a csomag a kezelési szükségletekhez igazítja az orvosok foglalkoztatását, és lehetővé teszi a be nem töltött állások utólagos felszámolását.

Ha a területileg illetékes betegkasszának nem sikerül kollektív megállapodásra jutnia az orvosi kamarával, jogában állna egyéni szerződések megkötése is az orvosokkal - a kamara kiváltképp ez ellen tiltakozik. A szerződéses orvosok a jövőben kötelesek lesznek nyugtát adni az általuk elvégzett tevékenységről, kezelésről.

Az osztrák egészségügyi rendszer alapegységeiként működő betegkasszák - egészségbiztosító pénztárak - a jövőben felmondhatják a szerződést azokkal az orvosokkal, akik nem tudnak eleget tenni bizonyos minőségi előírásoknak.

A gyógyszerkiadások visszafogására egy olyan ösztönző és célirányosító rendszert terveznek bevezetni 2010-től, amely elősegítené a gazdaságos receptfelírást. Ennek lényege, hogy az orvos csak a szükségesnek vélt hatóanyagot jelzi a vényen, a konkrét orvosság kiadásáról a gyógyszerész döntene.

Tetemes költségcsökkentést remél a kormány a betegbiztosító intézetek főszövetségének "karcsúsított, hatékonyan működű stratégiai holdinggá" való átalakításától.

Az egészségügyi rendszer átalakítása az egyik legkeményebb kormányzati kihívás Ausztriában, több tárcavezető bicskája is beletört már az összetett feladatba. A szerteágazó finanszírozási érdekeltségek és bonyolult fennhatósági szabályozások miatt nem csupán a szociális partnerekkel, hanem a szakmai szervezetekkel, illetve a tartományokkal és helyi közösségekkel is egyeztetni kell a megvalósítás érdekében.

Ausztria 8,2 milliós lakosságának 98,5 százaléka biztosított. Egészségbiztosítási járulékot 6,2 millióan - munkáltatók, munkavállalók és önálló foglalkozásúak - fizetnek a 18 százalékos társadalombiztosítási illeték keretében. A jövedelemtől függő járulékok nagyságát törvény határozza meg, azok átlagos együttes mértéke a bruttó kereset 7,5 százalékát teszi ki.

A befizetésekből évi 10,3 milliárd euró folyik be. A receptilletékekkel, szolgáltatási pótlékokkal és egyebekkel együtt összesen 12,3 milliárd euró gyűlik össze a betegellátási költségek fedezésére.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×