eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Legkevesebb 8500 áldozata van a kínai földrengésnek - a nap hírei

Szerbiában a Boris Tadic elnök vezette Demokrata Párt kapta a legtöbb voksot az előre hozott parlamenti választásokon. Kína nyugati részén a kora esti információk szerint legkevesebb 8500 ember halt meg a Richter-skálán mért 7,8-as erősségű földrengés miatt. Kedden kezdi meg a Magyar Posta az emelt összegű nyugdíjak, rokkant nyugdíjak és nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások kézbesítését. A nap hírei 2008. május 12-én, hétfőn.

Tadic győzött, de nem biztos, hogy kormányt is alakíthat

Szerbiában a Boris Tadic elnök vezette Demokrata Párt kapta a legtöbb voksot a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon.

Az új szerb parlamentben valószínűleg a demokratikus erők lesznek többségben, de hogy kik alakítanak majd kormányt, az a további pártközi tárgyalások eredményétől függ.

Vojislav Kostunica volt szerb miniszterelnök és Tomislav Nikolic, a radikálisok vezetője már el is kezdte az egyeztetést egy esetleges kormányalakításról. A központi választási bizottság tájékoztatása szerint a szavazatok mintegy 93 százalékának feldolgozottsága alapján az Európai Szerbiáért pártszövetség a voksok 38,8 százalékát szerezte meg. Ez valószínűleg 102 helyet jelent majd a 250 tagú parlamentben.

Második helyen a Szerb Radikális párt végzett a szavazatok 29,2 százalékával, és feltehetően 77 mandátummal. Harmadik a Vojislav Kostunica vezette pártszövetség 11,3 százalékkal, nekik várhatóan 30 képviselőjük lesz. Bejutott a parlamentbe a szerb szocialisták köré szerveződött hármas pártkoalíció és a liberális párt is.

A Magyar Koalíció 1,9 százalékot kapott, ez 4 mandátumot jelenthet. A párt kielégítőnek tartja választási szereplését, annak ellenére, hogy a szabadkai helyhatósági voksoláson nem sikerült elérnie kitűzött célját. A tömörülés azt szerette volna, hogy a városi közgyűlés legnagyobb ereje legyen.

Pásztor István, a koalíció listavezetője elmondta: az Észak-Vajdaság központjában a Boris Tadic elnök vezette Európai Szerbiáért koalíció lesz a legerősebb.

Hozzátette: az előzetes adatok alapján a magyar pártok abszolút többséget szereztek Topolyán és Magyarkanizsán, a legnagyobb frakcióval rendelkeznek majd a zentai, a kishegyesi és az óbecsei önkormányzatban, és a második legerősebb képviselőcsoportot adják Csókán és Adán.

7,8-as erősségű földrengés, többezer halott Kínában

Kína nyugati részén a kora esti információk szerint legkevesebb 8500 ember halt meg a Richter-skálán mért 7,8-as erősségű földrengés miatt.

Az Új Kína hírügynökség csak Szecsuán egyik körzetében több mint 5 ezer halálos áldozatról és 10 ezernél is több sérültről számolt be.

Ebben a térségben az épületek négyötöde romba dőlt. Egy iskolaépület összeomló teteje mintegy 900 középiskolás diákot temetett maga alá, többszázan rekedtek két vegyi üzem összeomló falai alatt.

Ven Csia-pao miniszterelnök, aki Szecsuán fővárosába utazott, arra kérte a katasztrófa sújtotta térség lakosságát, hogy próbálja megőrizni nyugalmát.

Csengtu városában két magyar diák is tanul. Kusai Sándor, Magyarország pekingi nagykövete az InfoRádióban azt mondta: egyelőre nem tudták a két egyetemistával felvenni a kapcsolatot, de a kínai hatóságok szerint külföldi diákok nem sérültek meg.

Megkezdik az emelt összegű nyugdíjak postázását


Kedden kezdi meg a Magyar Posta az emelt összegű nyugdíjak, rokkant nyugdíjak és nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások kézbesítését - közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid elmondta: akiknek van bankszámlájuk, már pénteken kézhez kapták járandóságukat. A rendkívüli emelést januárig visszamenően egy összegben kapja meg a mintegy 3 millió érintett.

A kormány a vártnál nagyobb áremelkedésekre hivatkozva döntött úgy márciusban, hogy az idén már az év első felében korrigálja a nyugdíjak összegét.

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint az 1,1 százalékos emeléssel a nyugdíjak összege átlagosan havi 850 forinttal nő, májusban pedig a visszamenően 4 hónap után járó egy összegű kifizetéssel átlagosan további 3400 forintot kapnak a nyugdíjasok.
Nem sikerült a magyar mentőcsapatnak bejutnia Mianmarba

Még mindig a thaiföldi fővárosban vesztegel a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata, miután nem sikerült beszereznie a beutazási engedélyt a trópusi ciklon sújtotta Mianmarba.

Gál Dávid, a szeretetszolgálat helyszínen tartózkodó programigazgatója elmondta: az ázsiai ország bangkoki konzulátusa hétfőn azt közölte, hogy a sürgősséggel Rangunba továbbított magyar kérelemre eddig nem érkezett válasz.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ugyancsak arról számolt be, hogy a vízum megszerzésének nehézségei miatt a szervezet munkatársa nem tudja megkezdeni mianmari segélyprogramját.

A távol-keleti országban 28.500 ember halt meg a ciklon idején és több mint 33 ezret eltűntként tartanak nyilván.

Több miniszterelnök-helyettes lesz Putyin kormányában


Oroszországban bemutatta miniszterei névsorát Vlagyimir Putyin kormányfő Dmitrij Medvegyev elnöknek.

Az új kabinetben nem változott a külügy-, sem a védelmi miniszter személye, de más veszi át a Szövetségi Biztonsági Szolgálat irányítását, és a személyi változásokon kívül a struktúra is átalakul, az eddigiekhez képest például több miniszterelnök-helyettes dolgozik majd a kormányban.

Nagyszbású oltási akció Ukrajnában


Ukrajnában 9 millió 16 és 29 év közötti fiatal beoltását tervezik kanyaró és vöröshimlő ellen május vége és június eleje között.

A hatóságok azután döntöttek a nagyszabású akcióról, hogy az utóbbi hét évben halálos áldozatokat is követelt két kanyarójárvány, ráadásul az Európában előforduló ilyen megbetegedések 83 százalékát Ukrajnában regisztrálják. A kampány részeként országszerte 15 ezer oltóhelyet alakítottak ki.

Meghalt Irena Sendler

Életének 98. évében Varsóban elhunyt Irena Sendler, aki a II. világháború idején mintegy 2500 zsidó gyermek életét mentette meg.

Irena Sendler 1942 és 1943 között a varsói városi szociális osztály tisztviselőjeként a gettóból csempészte ki a gyerekeket, álnévvel látta el őket, és nevelőszülőket keresett nekik, vagy kolostorban élő apácák gondjaira bízta őket.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1965-ben a Világ Igaza kitüntetést ítélte oda Irena Sendlernek, aki a tavalyi Nobel-békedíjra felterjesztett jelöltek között is szerepelt.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×