eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gyurcsány gratulált a Magyar Koalíció jó eredményéhez

Pásztor István, a Magyar Koalíció listavezetője telefonon tájékoztatta Gyurcsány Ferencet a szerbiai választások előzetes eredményéről, a miniszterelnök gratulált a magyarok jó eredményéhez - közölte a kormányszóvivő.

Gyurcsány Ferenc a telefonbeszélgetésben jelezte, bízik abban, hogy a Magyar Koalíció hozzá tud járulni az Európa-párti Szerbia építéséhez - tette hozzá Daróczi Dávid.

A nemzetiségi szempontból korábban sokszínűnek mondható belgrádi parlamentben - a még mindig nem végleges adatok szerint - ezúttal három, a nemzeti kisebbségeket képviselő párt, illetve pártszövetség lesz, köztük a Magyar Koalíció pártja, várhatóan 4 képviselővel.

Pásztor István, a Magyar Koalíció listavezetője korábban, a szavazatok kis részének feldolgozása után azt mondta, kielégítően szerepelt a szerbiai választásokon a három párt alkotta Magyar Koalíció annak ellenére, hogy a szabadkai helyhatósági választáson nem sikerült elérnie célját, azt, hogy a városi közgyűlés legnagyobb ereje legyen

Az összes szavazat mintegy 93 százalékos feldolgozottságánál a szerb központi választási bizottság azt jelentette, hogy a Demokrata Párt köré szerveződött, Boris Tadic államfő vezette az Európai Szerbiáért nevű pártszövetség a szavazatok 38,75 százalékát szerezte meg. Ez valószínűleg 102 helyet jelent majd számára a 250 tagú parlamentben.

Második helyen a Szerb Radikális párt végzett a szavazatok 29,22 százalékával, s feltehetően 77 mandátummal. Harmadik a Tadic volt szövetségese, Vojislav Kostunica vezette pártszövetség 11,34 százalékkal, s várhatóan 30 parlamenti képviselővel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×