eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Félig megszületett gyermekével együtt fulladt vízbe

A katonai kormányzat vonakodása miatt továbbra is csak lassan érkeznek a segélyek Mianmar katasztrófa sújtotta területeire, pedig minden perc késlekedés újabb és újabb emberéletekbe kerül.

Már több mint egy hét telt el a Nargis ciklon pusztítása óta, de Mianmarba továbbra is csak a rendelkezésre álló segélyek töredéke juthat be - a rezsim ugyan hangsúlyozza, hogy szívesen fogad minden segítséget, a segélyszervezetek munkatársait továbbra sem akarja beengedni.

Az országot évtizedek óta vezető katonai junta hagyományosan rossz viszonyban van a Nyugattal, amely szankciókat vezetett be a korábbi Burmával szemben.

Érdemes néhány szót szentelni az ország irányítóinak. Az elsőszámú vezető a 75 éves Than Swe, aki mély gyanakvással szemlél minden külföldi fejleményt, országa elleni összeesküvést látva benne. A fővárost is azért helyeztette át Rangunból az ország közepébe, mert az sokkal jobban védhető.

A Mianmart 1992 óta vezető tábornok meg nem erősített hírek szerint cukorbeteg, rákos és magas vérnyomással küzd, legfőbb tanácsadójapedig egy paraszti származású vak csillagjós.

Az ország második embere a 70 éves Maung Aye, aki alkoholizmusa és prosztatarákja ellenére is a hatalom várományosa. Õ irányította a karén kisebbség elleni kegyetlen irtóhadjáratot.

Swe Mann igazi karriertiszt, és mivel még csak a hatvanas éveinek elején jár, ő számít a tábornoki kar legenergikusabb tagjának. Thein Sein október óta miniszterelnök, és külföldön ő jeleníti meg az országot, ugyanakkor kevés valódi hatalmat gyakorol.

Késő lehet

Noha a rezsim a külföldi újságírókat sem látja szívesen, egyre többüknek sikerül bejutniuk, és egytől egyik elkeserítő állapotokról adnak számot.

A legtöbb helyre még semmilyen segítség sem érkezett, sokszor a szabad ég alatt bomlanak a holttestek. A leginkább szívszaggató látványról a Times tudósítója adott számot: egy anya szülés közben halt meg, minden bizonnyal vízbe fulladt, mellette feküdt egy férfi teteme is, talán a férje.

A hivatalos adatok szerint 29 ezren haltak meg, 33 ezren pedig eltűntek a ciklon pusztításában, ám az áldozatok valódi száma ennél sokkal nagyobb lehet, egyes nyugati becslések 100 ezerre teszik a halottak számát.

Közben az Oxfam brit segélyszervezet arra figyelmeztetett, hogy ha nem történnek azonnali és erőteljes intézkedések a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében, akkor a szennyezett víz és a fertőzések okozta betegségek másfél millió ember életét veszélyeztethetik.

A Nemzetközi Vöröskereszt arról számolt be, hogy sikerült eljuttatnia a területre első segélyszállítmányát, amely 10 ezer embernek elegendő egészségügyi és orvosi eszközöket tartalmaz. A szervezet egyik hajója ugyanakkor elsüllyedt az Iravádi folyó deltájában, ahol vélhetően egy víz alatti fatörzsnek ütközött és léket kapott. A jármű több mint ezer embernek vitt volna segélyszállítmányt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×