eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szlovák euró: az EKB komoly aggodalmakat fogalmaz meg

Az Európai Központi Bank (EKB) "komoly aggodalmának" adott hangot szerdán Szlovákia jövő évi eurozónabeli tagságával kapcsolatban, tekintettel az ország inflációs kockázataira.

Az EKB konvergencia-jelentésében azt hangsúlyozza, hogy Szlovákia teljesítette ugyan az elvárt inflációs célt, de kétséges, hogy ezt tartósan is fenn tudja tartani. Az infláció lelassulásának tényezői várhatóan gyengülni fognak - közölte a bank.

A szlovák korona erősödésének inflációt fékező hatása megszűnik az euróra történő átállással. A árfolyammozgás hatását nem számítva 2007-ben a szlovák infláció 0,3-1 százalékponttal magasabb lett volna - írja a jelentés.

A 2007 áprilisa és 2008 márciusa közötti referenciaidőszakban Szlovákia uniós módszertan alapján kalkulált átlagos éves inflációja 2,2 százalék volt, szemben az időszak 3,2 százalékos referenciaértékével. Márciusban az éves infláció 3,6 százalékos volt.

Az EKB emellett azzal is érvel, hogy az energiaárak nem tükröződnek a szlovák inflációs rátában, mivel az energiaárak még mindig szabályozottak. A feszes szlovák munkaerőpiac is inflációs kockázatokat hordoz magában, ezen strukturális reformokkal lehetne enyhíteni - jegyzik meg a jelentésben.

A magasabb bérnövekedés is táplálhatja az inflációt, főként mert a munka termelékenységének növekedési üteme valószínűleg lassulni fog az előző évekhez képest.

Az EKB végül hangsúlyozza, hogy Szlovákiának folytatnia kell a hiteles és fenntartható pénzügyi konszolidációt, a strukturális reformokat és a piac liberalizálását, a bérnövekedéseket mérsékelt szinten kell tartania, makrogazdasági politikájában pedig a stabilitást kell célul kitűznie.

Az EKB mind két évben rendszeresen vagy külön kérésre közzéteszi konvergencia-jelentését az eurózónán kívüli országokról, de ajánlásokat nem fogalmaz meg az unió bizottságának az eurózónabeli tagfelvételre vonatkozóan.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×