eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magyarország támogatja a cseh célokat

Magyarország üdvözli a 2009-ben esedékes cseh EU-elnökség legfontosabb céljait - a többi mellett a bővítés folytatását -, és kész együttműködni a régiót érintő témákban - mondta kedden Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában, miután megbeszélést folytatott a cseh államfővel. Václav Klaus kiemelte: Csehország azon van, hogy a lisszaboni reformszerződés után ne álljon meg az európai bővítés folyamata.

Csehországnak és Magyarországnak kiemelt érdeke, hogy gazdasági és baráti kapcsolatai fejlődjenek - mondta Václav Klaus cseh államfő Sólyom László köztársasági elnöknél tett látogatása után a Sándor-palotában. Hozzátette: a két ország kétoldalú kereskedelmi forgalma erőteljesen, átlagosan 25 százalékkal növekszik évente.

Václav Klaus szerint a cseh és a magyar közös érdekeket az Európai Unión belül is érvényesíteni kell. Mint mondta, Csehország 2009-től az unió soros elnökeként is azon lesz, hogy sorra ledőljenek az Európában még meglévő belső korlátok, és hogy a lisszaboni szerződés után se álljon le az unió bővítési folyamata.

Az államfő kitért arra is, hogy a Cseh Köztársaság az unió elnökeként törekedni fog arra, hogy az energiapolitikát ésszerű keretek közé terelje. "Ahelyett, hogy esztelenül küzdünk az energiáért, hozzá kell járulni ahhoz, hogy Európának kellő mennyiségű, olcsó, hozzáférhető és gazdaságos energiája legyen" - mondta a cseh elnök.

A cseh elnök ismertette a magyar államfővel azokat a célokat, amelyeket az Európai Unió soros elnökeként, 2009-től kíván Csehország elérni. Sólyom László üdvözölte az elképzeléseket. Magyarország üdvözli a cseh elnökség prioritásait, kész együttműködni, különösen az elnökség alatt a régiót érintő témákban.

Szakértőket küldünk Prágába különösképpen a Nyugat-Balkánt érintő ismereteinknek a hasznosítására, és az elnökség alatt ellátjuk a cseh és rajtuk keresztül az unió képviseletét olyan országokba, ahol cseh követség nem működik. A cseh elnök egyébként magyar vendéglátóján, Sólyom Lászlón kívül találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×