eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Tizenkét embert akasztottak fel Iránban

Tizenkét elítéltet, köztük kilenc kábítószer-kereskedőt és három erőszaktevőt akasztottak fel Iránban a közelmúltban - jelentette hétfőn a helyi tömegtájékoztatás.

Az ország északkeleti részén fekvő Bodzsnurd városában kilenc drogkereskedőt akasztottak fel, közülük egyet nyilvánosan - írta a Kajhan című napilap, nem említve a kivégzések dátumát.

Mahmúd Hásemi Sahrúdi, Irán főbírája január 30-án rendeletet bocsátott ki, melynek értelmében a nyilvános akasztások csak az ő személyes engedélyével hajthatók végre. Azóta először adott hírt az iráni sajtó nyilvános akasztásról.

A nyugat-iráni Ahvázban nemi erőszak vádja miatt elítélt három személyt akasztottak fel. Legkevesebb tizenegy lányt raboltak el, erőszakoltak meg, és fosztottak ki - írta a Kodsz című napilap.

Idén év eleje óta ez utóbbi esetekkel együtt legkevesebb 86-ra emelkedett a kivégzések száma Iránban. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint 2007-ben összesen 317 embert végeztek ki az arab országban, szemben a megelőző évi 177-tel. A jelentés szerint ezzel 2007-ben Kína után Iránban alkalmazták a legtöbbször a legsúlyosabb büntetést.

Iránban gyilkosságért, nemi erőszakért, fegyveres támadásért, kábítószer-kereskedelemért és házasságtörésért szabható ki halálbüntetés.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×