eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az amstetteni szörnyeteg maga is áldozat

A világot annyira sokkolta a fél családját egy földalatti tömlöcben fogva tartó osztrák férfi esete, hogy egyelőre kevés magyarázat látott napvilágot arról, hogyan vált Josef Fritzl az európai történelem egyik leggonoszabb emberévé.

A lányát 24 éven keresztül fogva tartó, őt rendszeresen bántalmazó és megerőszakoló férfiról az utóbbi napokban nyilvánosságra kerültek olyan információk, amelyek kiindulópontként szolgálhatnak torz személyiségének megfejtéséhez.

Josef Fritzl sógornője egy interjúban arról beszélt, hogy a férfi egyedülálló anyja rendkívül erőszakos módszerekkel nevelte fiát.

"Josef apa nélkül nőtt fel, az anyja az öklével nevelte, szinte naponta kékre-zöldre verte. Valami biztosan eltörhetett benne, képtelen volt szimpátiát érezni más emberek iránt. A testvéremet egész közös életük során megalázta" - fejtette ki Christine R.

Josef Fritzl 1935-ben született, négyéves volt, amikor kitört a második világháború, bár nem világos, hogy emiatt vesztette-e el apját. Kilencéves volt, amikor az előrenyomuló szovjet hadsereg megszállta Ausztria keleti részét, a katonák pedig rengeteg nőt erőszakoltak meg.

Kettős személyiség

A szakemberek már kialakítottak egy vázlatszerű képet a férfi személyiségéről. Reinhard Haller osztrák pszichiáter, törvényszéki szakértő szerint Josef Fritzl hatalmi komplexusban szenvedett, amely az anyai bántalmazás miatt alakulhatott ki benne.

Egy másik törvényszéki pszichiáter úgy véli: a férfiban két személyiség élt, az egyikben mások irányításának vágya dominált, ennek esett áldozatul lánya, Elisabeth Fritzl, amikor 18 éves korában apja a pincébe zárta.

"Õ volt az a rabszolga, akit bármikor kedve szerint használhatott, teljesen rendelkezhetett a sorsa felett" - fejtette ki Sigrun Rossmanith.

"Sepp" Fritzl kettős személyiségét utólag a felső-ausztriai Lasberg alpolgármestere is felismerte, aki többször nyaralt együtt a Fritzl-családdal. Leopold Stütz azt mondta: mindig az volt az érzése, hogy Josef Fritzl intelligens és sikeres ember, aki szívesen beszél a tökéletes családi életéről, a gyermekeivel szemben ugyanakkor nagyon szigorú.

Egyesek szerint a személyiségtorzulás megfigyelhető a család amstetteni házán is, amelynek elülső homlokzata egy átlagos századfordulós épületé, hátulról viszont leginkább egy világháborús bunkerre emlékeztet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×