eur:
391.12
usd:
366.21
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A molesztált áldozatok hozzátartozóival gyűlhet meg a pápa baja Amerikában

Tüntetők fogadhatják a pápát Egyesült Államokbeli körútján: a hívek azért demonstrálnának XVI. Benedek ellen, mert a katolikus egyházfő nem látogat el Bostonba, és nem beszél az ott történt, papok által elkövetett gyermekmolesztálásokról.

Az áldozatok hozzátartozói azt tervezik, hogy a demonstrációk mellett a pápát elítélő hirdetéseket adnak majd fel nagy amerikai lapokban, amiért XVI. Benedek nem ejti útba Bostont, ahol a legtöbb gyermekmolesztálási ügyre derült fény.

"Azt akarjuk, hogy találkozzon az áldozatokkal, hallgassa meg a történeteiket és kezelje őket tisztelettel" - közölte a Voice of the Faithful nevű katolikus szervezet szóvivője, John Mynihan.

A katolikus egyházfő hivatalba lépése óta először látogat az Egyesült Államokba, két baseball-stadionban pontifikál misét, imát mond majd a 2001. szeptember 11-én összeomlott New York-i ikertornyok helyén kialakított Ground Zerónál, és találkozik George Bush elnökkel.

Óriási pénzek

A gyermekmolesztálási ügyek miatt hat egyházkerület ment csődbe tavaly: 615 millió dollárt fizettek kártérítésként. A becslések szerint az 1950-es évek vége óta 11 ezer fiatalt molesztált 4300 katolikus pap az Egyesült Államokban.

A pápai állam nem hajlandó megmásítani állásfoglalását: az illetékesek úgy vélik, hogy az áldozatokkal való találkozás régi sebeket tépne fel, Pietro Sambi, a Vatikán washingtoni nagykövete szerint azonban más oka is van annak, hogy XVI. Benedek nem látogat el Bostonba. A katolikus egyházfő 81. születésnapja ugyanis amerikai tartózkodása idejére esik, és egész egyszerűen "nem lehet ott mindenhol".

Tarcisio Bertone bíboros szerint az egyház méltósággal kezelte a molesztálási ügyeket, majd megjegyezte: az ügy körül elviselhetetlen lármát csaptam az Egyesült Államokban, Claudio Hummes bíboros pedig úgy véli, a média dagasztotta fel a pedofil papokról szóló híreket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×