INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Diana-ügy: "morzsányi bizonyíték" sincs a merényletre

InfoRádió / MTI
Nincs bizonyíték arra, hogy Diana hercegnő ellen bárki merényletet szervezett volna - így foglalta össze hétfőn a féléves vizsgálat eredményeit az ügyben eljáró londoni felsőbírósági bíró. A merényletelmélet fő szószólója Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás, akinek fia, Dodi - Diana akkori barátja - a walesi hercegnővel együtt halt meg az 1997-es párizsi autószerencsétlenségben.

A Diana-ügyet végleg lezárni hivatott, hivatalosan halottkémi vizsgálatnak minősülő, hat hónapja kezdődött brit esküdtszéki meghallgatássorozat végén azonban az eljárás vezetője, Scott Baker lordbíró kijelentette: "morzsányi bizonyíték" sem merült fel arra, hogy a brit királyi család, a titkosszolgálatok vagy bármely egyéb kormányszerv részéről bárki a hercegnő életére tört volna.

Scott Baker szerint így az sem nyert bizonyítást, hogy Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet királynő férje vagy az ő utasítására a brit külső elhárítás, az MI6 merényletet készített volna elő Károly brit trónörökös néhai, a walesi hercegtől 1996-ban elvált felesége ellen.

Dodi Fayed, a világhírű londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló tulajdonosa szinte a párizsi autószerencsétlenség pillanata óta hangoztatja azt a meggyőződését, hogy fiát és Dianát a királyi család ölette meg, a titkosszolgálatokkal összejátszva. Szerinte ezzel akarták megakadályozni, hogy Dodi Fayed személyében egy hithű muszlim legyen a két ifjú trónörökös, Vilmos és Harry herceg mostohaapja. Hozzátette: Diana és Dodi házasságot tervezett, sőt Diana már terhes is volt az ő fiától a párizsi szerencsétlenség idején. Ez utóbbit mindazonáltal már az első francia orvosszakértői vizsgálatok cáfolták.

Mind a hat évig tartó francia, mind az utána következő, hároméves brit rendőrségi vizsgálat kizárta a szándékosságot, és egyértelműen a Diana és Dodi kocsiját vezető sofőr, Henri Paul - súlyos ittassága és gyorshajtása okozta balesetnek minősítette az 1997. augusztus 31-i tragédiát.

Mohamed Fayed azonban nem vonult vissza, és amikor a londoni felsőbírósági eljáráson február végén meghallgatták, a királyi családtól Tony Blair volt miniszterelnökön és a francia mentősökön át Európa és Amerika szinte összes titkosszolgálatát bűnrészesnek nevezte az általa vélelmezett gyilkosságban. Kitüntetett helyet biztosított Fülöp hercegnek, akit "rasszistának és nácinak" nevezett, és aki szerinte a merényletet kitervelő és végrehajtó egész hálózat élén állt.

Scott Baker lordbíró azonban hétfőn, a mintegy 250 tanúvallomás során elhangzottakat összegezve kijelentette: Fayed állításai "olyan látványosan megalapozatlanok", hogy nem érdemes velük tovább foglalkozni.

A mostani brit felsőbírósági eljárás a végső mozzanata a Diana-ügy vizsgálatának. A halottkémi minőségben eljáró bíró hétfőn az esküdtszékkel ismertette az általa levont következtetéseket, és az esküdtek hozzák meg ennek alapján végleges döntésüket; ez napokig eltarthat.

A címlapról ajánljuk