eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Diana-ügy: "morzsányi bizonyíték" sincs a merényletre

Nincs bizonyíték arra, hogy Diana hercegnő ellen bárki merényletet szervezett volna - így foglalta össze hétfőn a féléves vizsgálat eredményeit az ügyben eljáró londoni felsőbírósági bíró. A merényletelmélet fő szószólója Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás, akinek fia, Dodi - Diana akkori barátja - a walesi hercegnővel együtt halt meg az 1997-es párizsi autószerencsétlenségben.

A Diana-ügyet végleg lezárni hivatott, hivatalosan halottkémi vizsgálatnak minősülő, hat hónapja kezdődött brit esküdtszéki meghallgatássorozat végén azonban az eljárás vezetője, Scott Baker lordbíró kijelentette: "morzsányi bizonyíték" sem merült fel arra, hogy a brit királyi család, a titkosszolgálatok vagy bármely egyéb kormányszerv részéről bárki a hercegnő életére tört volna.

Scott Baker szerint így az sem nyert bizonyítást, hogy Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet királynő férje vagy az ő utasítására a brit külső elhárítás, az MI6 merényletet készített volna elő Károly brit trónörökös néhai, a walesi hercegtől 1996-ban elvált felesége ellen.

Dodi Fayed, a világhírű londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló tulajdonosa szinte a párizsi autószerencsétlenség pillanata óta hangoztatja azt a meggyőződését, hogy fiát és Dianát a királyi család ölette meg, a titkosszolgálatokkal összejátszva. Szerinte ezzel akarták megakadályozni, hogy Dodi Fayed személyében egy hithű muszlim legyen a két ifjú trónörökös, Vilmos és Harry herceg mostohaapja. Hozzátette: Diana és Dodi házasságot tervezett, sőt Diana már terhes is volt az ő fiától a párizsi szerencsétlenség idején. Ez utóbbit mindazonáltal már az első francia orvosszakértői vizsgálatok cáfolták.

Mind a hat évig tartó francia, mind az utána következő, hároméves brit rendőrségi vizsgálat kizárta a szándékosságot, és egyértelműen a Diana és Dodi kocsiját vezető sofőr, Henri Paul - súlyos ittassága és gyorshajtása okozta balesetnek minősítette az 1997. augusztus 31-i tragédiát.

Mohamed Fayed azonban nem vonult vissza, és amikor a londoni felsőbírósági eljáráson február végén meghallgatták, a királyi családtól Tony Blair volt miniszterelnökön és a francia mentősökön át Európa és Amerika szinte összes titkosszolgálatát bűnrészesnek nevezte az általa vélelmezett gyilkosságban. Kitüntetett helyet biztosított Fülöp hercegnek, akit "rasszistának és nácinak" nevezett, és aki szerinte a merényletet kitervelő és végrehajtó egész hálózat élén állt.

Scott Baker lordbíró azonban hétfőn, a mintegy 250 tanúvallomás során elhangzottakat összegezve kijelentette: Fayed állításai "olyan látványosan megalapozatlanok", hogy nem érdemes velük tovább foglalkozni.

A mostani brit felsőbírósági eljárás a végső mozzanata a Diana-ügy vizsgálatának. A halottkémi minőségben eljáró bíró hétfőn az esküdtszékkel ismertette az általa levont következtetéseket, és az esküdtek hozzák meg ennek alapján végleges döntésüket; ez napokig eltarthat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×