eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tüntetés szakíthatja félbe Londonban az olimpiai fáklya útját

A tibeti helyzet miatt rendbontással párosult tüntetés szakíthatja félbe Londonban az olimpiai fáklya útját. A fáklya öt földrészen át 140 ezer kilométert tesz meg Pekingig, az olimpiai játékok színhelyéig, és április hatodikán érkezik Londonba. A Tibet függetlenségét és a darfúri válság megoldását követelő tüntetők a fáklyavivők váltófutásának megzavarására készülnek.

Az olimpiai fáklyát Pekingig 21.800 fáklyavivő adja majd kézről kézre, öt kontinensen és a világ 135 nagyvárosában. London kacskaringós utat jelölt ki területén, nyolc órán át és ötven kilométeren keresztül halad át a városon a staféta a Wembley stadiontól a 20012-es londoni olimpiai játékok főbb eseményeinek színhelyéig, Greenwichig.

Közben táncos, zenés ünnepségekkel fogadnák a fáklyát a főbb áthaladási pontokon, például a Leicester Square-en, a Trafalgar téren, a Cityben, a Szent Pál székesegyháznál, ahová kivonul a londoni Lord Mayor és a skót gárda híres rezesbandája.

Az angliai fáklyavivők közé meghívtak számos olimpiai bajnokot, például a kétszeres aranyérmes Kelly Holmest, de kétségek merültek fel afelől, hogy sima lesz-e Londonban az olimpiai fáklya útja. Tudható ugyanis, hogy nagyszabású rendzavaró tüntetések készülnek a független Tibet támogatói és Kína emberjogi visszaéléseinek ellenzői részéről.

A brit rendőrség egymillió fontsterlinges költséggel 2000 rendfenntartót, többek között lovas rendőröket készít fel az április hatodiki fáklyás staféta és a kísérő-rendezvények biztonságának megőrzése érdekében, de a Scotland Yard főnöke úgy érzi, még ez is kevés lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×