INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Négy halálos áldozatot követelt az influenza Hongkongban

Infostart / InfoRádió
Hongkongban két hétre bezárták az összes iskolát és óvodát, miután 4 gyermek halt bele a városban tomboló influenza-járványba. A lakosság pánikba esett, mert a mostani járvány a honkongiakat a 5 éve többszáz áldozatot szedett atípusos tüdőgyulladásra emlékezteti.

Félmilliónál több általános iskolás és óvodás számára rendeltek el kényszerszünetet azután, hogy mintegy 20 másik iskolára terjedt át az influenza-járvány. Bár a madárinfluenza vírusát kizárták a jelenlegi fertőzéssorozat lehetséges okozói közül Hongkongban, azt még a legnagyobb köztiszteletnek örvendő helyi kutatóprofesszor is elismerte, hogy a négy gyermeknek semmilyen kísérőbetegsége nem volt, mégis meghaltak.

Jüen Kvok-jüng, a Hongkongi Egyetem mikrobiológiai tanszékének vezetője azzal nyugtatgatja a pánikhangulatú lakosságot, hogy a pusztító vírus nem a H5N1-es, és nem is a SARS néven hírhedté vált atípusos tüdőgyulladás kórokozója, nem is egy rettegett új vírus, hanem egy megszokottnak tekinthető influenzatörzs genetikailag módosult változata.

A SARS öt éve 800 ember haláláért volt felelős világszerte, és közülük 300-an Hongkongban haltak meg. A városban akkor a gazdaság is megrendült emiatt - ezért azóta a hatóságok kiemelten figyelnek minden járványszerű jelenségre, az iskolabezárás mellett minden lázas beteget kiszűrnek a repülőtéren egy gyorsmérés után.

A halottak között egy 7 éves fiú, 3 éves és egy két és fél éves gyermek van. A 4 áldozat közül kettőt az influenza A vírustörzse támadott meg - jelentette a Hongkongi Egészségügyi Minisztérium. A másik két gyermekről egyelőre annyit tudni, hogy influenzaszerű tüneteik voltak, ám a laboreredményeik még nem ismertek.

Peter Cordingley, az Egészségügyi Világszervezet szóvivője figyelmeztetett: Hongkong annyira sűrűn lakott város, hogy már csak emiatt is nagyon alkalmas arra, hogy influenzavírus-törzsek gyorsan és sikeresen fertőzzenek.

A kórházakat főként 5 éves kor körüli gyermekek és idősek töltik meg. Epidemiológusok megjegyzik, hogy az északi féltekén tomboló influenzajárvány 4 éve most a legkiterjedtebb, és 10 éve nem volt ilyen erős a korábban utószezonként számon tartott márciusi hónapban. A WHO legfrissebb közleményében arra is figyelmeztet, hogy az idei influenza vírus nagyon ellenálló, és sikeresen kerüli meg az eddig hatásosnak hitt vírusgátló szereket.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk