eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem vicc: bejárat nélkül építették meg a mélygarázst!

Bejárat nélküli mélygarázst építettek Prága központjában. A Palacky utcai egészségügyi központ épülete alatti több tucatnyi férőhelyes garázs tízmillió koronájába került a belvárosi önkormányzatnak, s most újabb tíz millióra van szükség ahhoz, hogy a több mint öt éve kész parkolót az eredeti célra használni is tudják.

A prágai Palacky utcai egészségügyi központot a kilencvenes évek második felében újították fel, s akkor épült meg a mélygarázs is, amelyben mind a mai napig azonban egyetlen autó sem parkolt.

Az akkori tervek szerint a mélygarázst összekapcsolták volna a szomszédos szabad telken megépülő új üzletközponttal, s onnan oldották volna meg a be- és kijárást is. Az üzletközpont megépítésének a terve azonban folyamatosan halasztódott, így a mélygarázst raktárként kezdték használni, s szinte elfeledkeztek eredeti rendeltetéséről.

Miután tavaly ősszel az üzletközpont végre megnyílt, az önkormányzat is visszatért a parkoló ügyére. Kiderült azonban, hogy az egészségügyi központ és az üzletközpont garázsai között az időközben egyeztetés nélkül módosított tervek következtében több mint egy méteres a szintkülönbség, aminek megoldása most nagy nehézségekbe ütközik.

"Sajnálatos, hogy az építési terveket szinte soha senki sem ellenőrizte, s így megtörténhetett az, ami megtörtént" - jelentette ki Katerina Klasnová, független ellenzéki képviselő.

"A parkolóról nem feledkeztünk meg, csak éppen nem reagáltunk időben" - védte magát Petr Hejma, a belváros polgári demokrata polgármestere.

Abban azonban mindkét fél egyetért, hogy a szabályoknak megfelelő szellőztető- és biztonsági rendszerrel is ellátott föld alatti helyiséget vétek lenne raktárnak használni, ezért meg kell találni a módját a több mint őt éve kész parkoló üzemeltetésének.

Az önkormányzat már megegyezett az üzletközpont tulajdonosával, hogy haladéktalanul tervet készítenek a két garázs összekötésére. A projekt megvalósítása várhatóan mintegy 10 millió koronájába fog kerülni az önkormányzatnak.

A balliberális ellenzék ugyan követeli a felelősök megbüntetését, de a polgármester szerint ez lehetetlen, mert az illető már nincs tisztségében. Miután a botrányos ügyet a Prazsky Deník című lap nyilvánosságra hozta Petr Hejma megígérte, hogy a belvárosban rendkívül szükséges földalatti parkoló három-négy hónapon belül máris üzemelni fog.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×