eur:
389.46
usd:
362.58
bux:
68013.22
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újra gyilkol az orosz maffia

"A bűnözés új hulláma csapott le Oroszországra"- ezekkel a drámai szavakkal hívta fel a figyelmet Jurij Csajka legfőbb ügyész arra, hogy ismét növekszik a maffiához köthető leszámolások száma. A leginkább az 1990-es évek maffia-háborúira emlékeztető gyilkosságok veszélyeztethetik a most leköszönő Vlagyimir Putyin elnöksége alatt az országban kialakult stabilitást.

Jurij Csajka orosz legfőbb ügyész szerint ismét egyre több gyilkosság köthető a maffiához, az elmúlt hét napban több befolyásos személyt gyilkoltak meg: egy ügyvéd, egy ügyész, és egy tehetős üzletember haláláról tudósíthattak az orosz lapok. "A bűnözés új hulláma csapott le Oroszországra"- kommentálta a történteket Csajka.

Mindez veszélyezteti azt a stabilitást, amit Vlagyimir Putyin leköszönő elnök egyik legnagyobb eredményének tartanak otthoni és külföldi támogatói. Oroszországot az 1990-es években anarchikus állapotok jellemezték: ebben az időszakban az erőszak hihetetlen méreteket öltött, ezrek haltak meg az orosz maffia rivális bandáinak területért folytatott harcaiban.

Egy, a bandaháborúkban részt vevő visszaemlékezése szerint "a bűnöző életmód érdekesnek és izgalmasnak tűnt, egészen addig, míg a barátaim nagy része meg nem halt. "Fiatalok voltunk és idióták" - fogalmazott az egykori bandatag, majd hozzáteszi: a háború véget ért, az emberek már más értékeket vallanak, mint régen, s a törvények is szigorúbbak lettek. Mindezt Vlagyimir Putyinnak köszönhetjük - nyilatkozta az angol lapnak.

Ezt az új értékrendet veszélyezteti, hogy a választások közeledtével, Vlagyimir Putyin elnökségének utolsó napjaiban ismét egyre több erőszakos cselekményre kerül sor. Nem nyugtatja meg az Oroszország-szakértőket az sem, hogy becsléseik szerint az orosz gazdaság 30 százaléka összpontosul bűnözők kezében. "Oroszország legfőbb problémája, hogy a politika, a nagy üzleti ügyek, és a szervezett bűnözés összefonódása figyelhető meg" - állítják nyugati diplomaták.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×