eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kikapcsoltatnák a tálibok a mobilokat

Afganisztánban a tálibok azzal fenyegetőznek, hogy megtámadják az ország mobilszolgáltatóit, ha a cégek nem kapcsolják ki a jelet éjszakára. A radikálisok szerint ugyanis a NATO-vezetésű erők a rádiótelefon jeleket bemérve bukkannak harcosaik nyomára. A mobilhálózat összeomlása komoly csapás lenne az afgán infrastruktúrának.

Nem vallási fanatizmusból, hanem helyzeti előnyük megtartása érdekében fenyegetőznek azzal a tálibok, hogy felrobbantják az ország mobilhálózatának gerincét képező antennákat, és megtámadják a cégek irodáit. A lázadók ultimátumot intéztek a mobilkommunikációs cégekhez, és azt követelik, hogy estére és éjszakára állítsák le a szolgáltatást.

A tálibok szerint ugyanis a külföldi koalíciós erők a mobiltelefonok bemérésével találják meg őket. Mindez hatalmas csapást jelentene a több évtizedes háború miatt megnyomorított országnak, ahol 2001-ben indult meg a rádiótelefon szolgáltatás.

A mobil - egyfajta kényszerből is - az afgánok kedvence, és gyakran egyetlen kommunikációs eszköze. Kérdés, mennyire lesz népszerű a lázadók követelése, hogy este öt és hajnali három között ne lehessen telefonálni.

Pénteken jár le az ultimátum


A szélsőségesek már korábban is azzal vádolták meg a mobilcégeket, hogy összejátszanak a külföldi erőkkel. A NATO vezetésű csapatok azonban azt állítják, hogy az amerikaiak például műholdakon keresztül mérik be a telefonokat, és nincs szükségük a helyi szolgáltatók együttműködésére.

A tálibok által adott ultimátum pénteken jár le. A helyzet iróniája, hogy a fenyegetést bejelentő és ismeretlen helyszínről beszélő tálib szóvivő maga is mobiltelefonon kommunikált a sajtóval.

"A megszálló erők éjszaka a mudzsahedek elleni kémkedésre használják a hálózatot, ezért az Iszlám Emirátus három nap múlva lejáró határidőt ad nekik" - mondta Kari Mohamed Juszuf.

Afganisztánban négy mobilszolgáltató működik, ezek közül három külföldi cég, amely több százmillió dollárt fektetett be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×