eur:
389.16
usd:
362.11
bux:
68510.26
2024. május 8. szerda Mihály

Mérsékelt reformokat vezethet be Raul Castro

Raul Castro, Kuba új elnöke egyszerre próbálja majd fenntartani a kommunista állam kormányzásában a folytonosságot, ugyanakkor megfelelni annak az elvárásnak is, hogy javítson az életszínvonalon. Fidel Castro testvérével kapcsolatban felmerült, hogy lazíthat az állami irányítású gazdaság kötelékein, de kérdés, hogy mikor.

A legendás bátyját felváltó Raul Castro első lépése az volt, hogy egy keményvonalas 77 éves kommunistát, Ramon Machado Venturát nevezte ki utódjául. Sokan azt várták, hogy a fiatalabb, 56 éves Carlos Lagét, a kilencvenes évek korlátozott piaci reformjának atyját veszi maga mellé.

Kubával foglalkozó politiológusok szerint az új kubai vezető a közeljövőben mégis változtatásokat fog bevezetni. Raul már a hatalomátvétel előtt "jelentős gazdasági reformról és struktúrális átalakításról beszélt".

Archibald Ritter, az Ottawai Egyetem tanára például úgy látja: lehetőség, hogy a tervutasításos rendszer ellenére nagyobb gazdasági szabadságot kapjanak az autószerelők, a halászok, vagy a kézművesek.

Az új elnök - nyugati politikusokhoz hasonlóan - a hatékonyság javítását tűzte ki célul. Továbbá arra bátorítja a régiókat, hogy helyi szinten döntsenek, és ne mindig Havannából várják a megoldást. Kérdés, hogy az eddigi központi irányítás lazítása mikor okoz majd konfliktust.

Raultól sokan várják, hogy megszünteti a kubai pesó kettős árfolyamát, ami jó a külföldi turistáknak, de már kevésbé az egyszerű kubaiaknak.

A gazdasági kísérletezéshez pedig jól jön az Hugo Chavez venezuelai elnök által garantált olcsó olaj.

"Pandora szelencéjét nyitotta ki"

Raul Castro egy időben a forradalom ellenségeinek nevezett emberek kivégzését felügyelte, ügyvezető elnökként azonban az elmúlt évben lehetőséget adott a kubaiaknak, hogy elmondják: hogyan lehetne javítani az emberek életén. A kimondatlan tabu ellenére sokan a gazdasági gondokat kezdték el sorolni.

Carmelo Mesa-Lago, a Pittsburgi Egyetem professzora szerint "Pandora szelencéjét nyitotta ki. Ha ezek után csak kozmetikai változásokat vezet be, akkor növekedni fog az elégedetlenség".

A BBC lehetőséget kapott, hogy az utca emberét faggassa, és bár a válaszok javarésze szerint mindennek maradnia kell a régiben, az emberek ruházata - az, hogy Dolce & Gabanna pólókat és Nike baseball sapkákat viselnek, elég világosan kifejezi vágyaikat.

Még a Kubával szemben szankciókat bevezetett Egyesült Államok is bizonyos változásra számít az új vezető megnevezése kapcsán, ám Washingtonban közölték: a kereskedelmi embargó egyelőre marad. Ennek oka lehet az is, hogy a komoly döntések előtt Raul - a kubai parlament kívánságára - továbbra is konzultálni fog a 81 éves Fidel Castróval.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×