eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bedöntheti a német kormányt a hamburgi választás

Választásokat tartanak Hamburgban, ahol az elmúlt négy évben a kereszténydemokraták kormányoztak, de most valószínűleg nem szerzik meg az abszolút többséget. A választás eredménye jelentősen befolyásolhatja az országos politikát is.

Idén ez a harmadik tartományi választás Németországban. Alsó-Szászországban kormányképes politikai erővonalak alakultak ki, és az eddigi kereszténypárti tartományi miniszterelnök, Christian Wulff a szabaddemokratákkal a jövő héten megalakítja kormányát.

Hessenben viszont a második helyen végzett szociáldemokraták a napokban váratlanul bejelentették, hogy a Baloldali Párttal fontolgatják a koalíciót, ami országos megütközést keltett, és kihatott a hamburgi választási kampányra is.

A konzervatív erők szószegéssel vádolták a szociáldemokratákat, akik nemrég még égre-földre esküdöztek, hogy semmi szín alatt sem akarnak együttműködni azzal a Baloldali Párttal, amelynek gerincét az egykori keletnémet állampártból főnix-madárként újraéledt politikai szervezet alkotja.

A szociáldemokraták hesseni kísérletét az abszolút többség megszerzéséért küzdő hamburgi kereszténypárti vezetők arra használták fel, hogy elrettentsék a még ingadozó szavazópolgárokat a szociáldemokraták támogatásától.

A kampány során Ole von Beust kormányzó polgármester nem titkolta, hogy ha csak koalíció élén tudná megőrizni a tartomány vezetését, szíve szerint a liberálisokkal működne együtt. Utóbbiaknak azonban négy évvel ezelőtt nem sikerült bejutniuk a 121 tagú képviselőházba, és ezúttal is kétséges, hogy elérik-e a bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

Erre némileg jobb esélyük van a zöldeknek, akikre legutóbb a szavazók több mint 12 százaléka adta le voksát, így nincs kizárva, hogy keresztény-zöldpárti koalíció alakul, ami tovább gyengítené Angela Merkel kancellár amúgy is egyre ingatagabb alapokon álló országos nagykoalícióját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×