eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hidat építenének a pokol kapui fölé

Elkészültek a tervek a Vörös-tengeren átívelő, az afrikai Dzsibutit és az ázsiai Jement összekötő 28 kilométer hosszú híd megépítéséről.

Dzsibuti miniszterelnöke kijelentette: a híd megépítését a terroristavezér Oszama bin Laden egyik testvére javasolta, akinek építkezési vállalata van Szaúd-Arábiában.

Mohamed Dileita hozzátette: a tervet szaúdi és egyesült arab emírségbeli forrásból lehetne megvalósítani, így az afrikai muszlim zarándokok vonaton vagy busszal juthatnának el Mekkába.

A tervezési munkában számos amerikai, jemeni és francia cég vesz részt.

Ha megvalósul, a Báb-el-Mandeb-híd - az arab név jelentése "a pokol kapui", így hívják a Dzsibutit Jementől elválasztó tengerszorost - hozzávetőlegesen 28,5 kilométer hosszú lesz, Jement köti majd össze a Vörös-tengerben lévő Perim szigetével, az afrikai kontinensen pedig Dzsibutival.

A műtárgyat gerendák és egy függőhíd alkotja majd, amely a leghosszabb lesz a világon, hat sávos autóúttal és négy pár vasúti vágánnyal.

A híd építési költségeit 14 milliárd euróra (3714 milliárd forint) becsülik, az építkezés mintegy tíz évig tartana, azaz körülbelül annyi ideig, mint a Szuezi-csatorna megépítése.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×