eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Saját kütyüink mérgeznek minket

Sokmillió tonna elektronikai hulladék marad feldolgozatlanul és kezeletlenül, pedig tele van veszélyes nehézfémekkel és más mérgező anyagokkal - hívta fel a figyelmet a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet.

A Greenpeace jelentése szerint az Egyesült Államokban a tévékészülékek, számítógépek, mobiltelefonok és egyéb elektronikai eszközök több mint 80 százaléka feldolgozatlan marad, míg az Európai Unióban 75 százalékos, Indiában 99 százalékos ez az arány.

Tavaly egymilliárd mobiltelefont vásároltak az emberek világszerte. Ezek a készülékek egyenek mellett ólmot, higanyt, kadmiumot, berilliumot és égésgátló anyagokat tartalmaznak.

Az Európai Unióban 2005 augusztusában lépett érvénybe az az újrahasznosítást elősegítő rendelet, amely szerint az elektronikai cégek kötelesek visszavenni tönkrement termékeiket. A Greenpeace azért most publikálta jelentését, mert az Európai Bizottság a napokban vizsgálja felül az elektronikai hulladékokra vonatkozó irányelveket.

A környezetvédő szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a veszélyes elektronikai hulladék egy részét illegálisan Kínába, Indiába, Thaiföldre exportálják, ahol szétszedik és újrahasznosítják a tönkrement készülékeket, de az eljárás rendkívül veszélyes a munkások és a környezet számára. Európában tilos az ilyen export, ám az Egyesült Államokban nem.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×