eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Árulkodnak rólunk a ruháink

Az Európai Bizottság illetékes tagja szerint eladáskor hatástalanítani kellene azokat az apró jeladókat, amelyek árucikkek azonosítására szolgálnak.

A rádiófrekvenciás azonosító rendszer (angol rövidítéssel RFID) miniatűr, akár egy négyzetmilliméternél is kisebb részei a jeleket leolvasó berendezéssel együtt alkalmasak az árucikkek egyedi azonosítására, hollétének megállapítására.

A kereskedelemben főként a lopások megakadályozása érdekében használják, de ha nem hatástalanítják, akkor - élettartamtól függően - a vásárlás után is jeleket bocsáthat ki, így bizonyos mértékig figyelemmel lehet kísérni a vásárló mozgását.

Viviane Reding, az információs társadalom ügyeiben illetékes brüsszeli biztos konzultációt kezdeményezett a lapkák ügyében, ami reményei szerint még a nyár előtt elvezethet egy uniós ajánlás kidolgozásához.

A biztos azt javasolja, hogy az irányelvbe foglalják bele: hacsak a vásárló másként nem kéri, az eladáskor hatástalanítsák ezeket a lapkákat, esetleg tüntessék fel, ha aktív jeladóval együtt adnak el egy terméket.

Az ajánlásnak egyensúlyt kell találnia a magánélethez, magántitokhoz való jog, illetve az új technológiák hasznos alkalmazása között - tette hozzá Viviane Reading.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×