eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Slota ismét vadakat mondott

A harmadik világháború kirobbanásába torkollhatnak Koszovó elismerése - jelentette ki Pozsonyban Ján Slota, a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

A magyarellenességéről hírhedt pártvezető szerint a balkáni fejlemények láttán az elszakadásról ábrándozó kisebbségek másutt is vérszemet kapnak.

Mint mondta: az, hogy Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország elismerte Koszóvót, csakis "az Európai Unió elárulásának" minősíthető, mert ennek nyomán az egész európai kontinensen felerősödnek az elszakadási törekvések.

"Koszovót a maffiózók, a torokmetszők, a leánykereskedők és kábítószerrel kereskedők kezére játszották" - fogalmazott Ján Slota. Azt állította, hogy "a müncheni diktátumhoz hasonló washingtoni diktátumot kikényszerítő" Egyesült Államok Koszovóban tartja fenn egyik legnagyobb támaszpontját, és, hogy Washingtonnak ott is hasonló börtönei vannak, mint a kubai Guantánamón.

Ján Slota helyettese, Anna Belousovová azt mondta: korántsem véletlen, hogy az elsők között Afganisztán, a világ legnagyobb ópiumtermelő bázisa ismerte el Koszovót.

A Robert Fico kormányához tartozó SNS vezetőihez hasonlóan fogalmazott kedden a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) alelnöke, Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes is, aki Koszovót "Drogovónak" (Drogföld) nevezve tett utalásokat arra, hogy a függetlenségét egyoldalúan kikiáltott ország egy hatalmas bűnfészek.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×