eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Példátlan összefogás a gorillák megmentésére

Talán van esély a kihalófélben lévő hegyi gorillák számára, az a három ország ugyanis, amelynek határterületén a legtöbb ilyen emberszabású él, 10 évre szóló megállapodást kötött az állatok védelméről.

Közös programot indított a hegyi gorillák életkörülményeinek javítására és megmentésére Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság.

Szabadon a fajnak már csupán 720 példánya él, mind Közép-Afrikában, a három ország ködben úszó, hegyes határvidékén.
A hegyigorilla-populáció közel fele, 340 egyed Délnyugat-Ugandában, 250 Ruandában, 130 pedig Kongó keleti részén él, ez utóbbiak legtöbbje a Virunga Nemzeti Parkban. Az elmúlt tizennégy hónapban közülük legalább tizet öltek meg lázadó fegyveresek vagy orvvadászok.

Ez az első alkalom, hogy a három ország vezetése összefog a hegyi gorillák megmentésére, ennek pedig nemcsak természetvédelmi, hanem gazdasági oka is van.

Rengeteg turista kíváncsi az emberszabásúakra, és hajlandó megfizetni a körülbelül 70 ezer forintnak megfelelő összeget, hogy egyetlen napot eltölthessen a közelükben.

A turisták és a terület védelme azonban meglehetősen költséges és veszélyes feladat: a környéken lakók rendkívül szegények, és szinte bármit megtesznek a megélhetésért. Gyakori az orvvadászat, és az illegális fakivágás, az irtásos területeken pedig engedély nélkül vetnek-aratnak.

A holland kormány több mint 1 milliárd forintnak megfelelő összeggel támogatja a megállapodást: a pénzből a gorillák életterének védelmét oldják majd meg. Az ügynek sok a támogatója, az illetékesek pedig remélik, hogy a hozzájárulás összege hamarosan megsokszorozódik.

A program nemcsak a gorillák, hanem a szegény környékbeliek életkörülményeit is javítani hivatott.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×