eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Elegük van a "Diana-cirkuszból"

Brit főnemesek és parlamenti képviselők arra szólították fel a Diana walesi hercegnő halálát vizsgáló esküdtszék vezetőjét, hogy vonja vissza a hírszerzés tíz munkatársának meghallgatását előirányzó döntését.

A brit parlament hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottságának egyik tagja kijelentette: az egész eljárás idő- és pénzpocsékolás, Mohamed Al-Fayed tevékenysége pedig cirkusszá züllesztette a vizsgálatot.

Az egyiptomi származású dúsgazdag üzletember az 1997-es tragédia óta hangoztatja, hogy fia, Dodi, és annak szeretője, Diana hercegnő nem véletlen baleset áldozata lett, a titkosszolgálat készítette elő a végzetes ütközést.

A brit hírszerzés főnöke kedden jelent meg az esküdtszék előtt, nevetségesnek és teljes képtelenségnek minősítve ezeket a vádakat.

Sir Richard Dearlove azt elismerte, hogy az MI6-nak adott esetben kaphat felhatalmazást valakinek a meggyilkolására a külügyminisztertől, azt azonban határozottan tagadta, hogy a szervezet ügynökeinek közük lenne Diana hercegnő halálához.

Ha megvalósul, az MI6 tíz munkatársának meghallgatása példa nélküli lesz, akárcsak az ennek érdekében hozott biztonsági intézkedések.

A vizsgálat három évvel ezelőtti újrakezdése óta az eljárás hatmillió fontba (mintegy 2,1 milliárd forint) került, amelynek felét a biztonsági intézkedésekre költötték.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×