eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Koszovó megihlette a palesztinokat

A koszovói függetlenség kikiáltása már a Közel-Keleten is éreztette hatását. A palesztinok egyik főtárgyalója ugyanis azt mondta: egyoldalúan ki kéne kiáltani a függetlenséget, ha Izrael nem állítja le a zsidó telepek építését Ciszjordániában. Mahmúd Abbász elnök egyelőre hűvösen reagált az elképzelésre, de nem is utasította el azt.

Koszovó lehet a palesztinok számára a minta - ez csengett ki Jasszer Abed Rabbo elnöki tanácsadó szavaiból, amikor a balkáni függetlenségi nyilatkozat kapcsán azt mondta: a palesztinoknak is el kell gondolkodniuk az egyoldalú deklaráción.

Rabbo szerint ezt akkor kell megtenni, ha Izrael nem hajlandó leállítani Ciszjordániában a zsidó telepek további építését, és a komolytalanokká válnak a kétoldalú tárgyalások. Izraeli útján még a zsidó állam egyik legfontosabb szövetségese, George Bush amerikai elnök is azt mondta a ciszjordániai telepek kapcsán: "a leendő palesztin állam nem hasonlíthat svájci sajthoz".

"Koszovó nem jobb nálunk, nekünk még inkább kijár a függetlenség, és ehhez az Egyesült Államok és az EU támogatását kérjük" - mondta Rabbo.

Abbász inkább tárgyalna még

A Washington és Izrael által is mérsékeltnek tartott palesztin elnök, Mahmúd Abbász azonban egyelőre kizárta a függetlenség egyoldalú kikiáltását.

"Nem deklaráció, hanem igazi függetlenség kell nekünk. Tárgyalásos úton akarunk eljutni egy békemegállapodásig, még ebben az évben, és megegyezni a végső státus összes nyitott kérdésében, így Jeruzsálem ügyében is" - mondta Abbász. A palesztin vezető erről egy nappal azután szólt, hogy találkozott Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ha patthelyzet alakul ki, akkor "az arab nemzethez fordulnak, hogy a legmagasabb szinten hozzák meg a szükséges döntést" - az, hogy ez esetleg egy függetlenségi népszavazást jelent-e, nem részletezte.

Folytatódik az egymásra mutogatás

George Bush azt reméli, hogy az év végére a felek meg tudnak állapodni, és így létrejöhet az önálló Palesztina. A tárgyalásokat ugyanakkor hátráltatja, hogy a majdani állam területének döntő részét jelentő Ciszjordániában folytatódik telepépítés, Olmert pedig késleltetné a Jeruzsálem státuszáról folyó tárgyalást.

A Békét Most nevű izraeli mozgalom szerint nacionalista érzelmű telepesek 27 lakókocsit állítottak egy vitatott telep mellé. "Olmert az annapolisi békekonferencián az építkezés befagyasztásáról beszélt, de ez csak duma" - közölte Hagit Ofran, a telepesekkel szembenálló békeaktivisták egyik vezetője. Minderre a hivatalos izraeli válasz az, hogy a palesztinok azzal szegik meg vállalásaikat, hogy nem fékezték meg eddig a szélsőségeseket.

A helyzetet komplikálja, hogy Abbász gyakorlatilag semmilyen befolyást nem gyakorol a Gázában élő kétmillió palesztinra, azt követően, hogy a Hamász júniusban elüldözte a földsávból embereit. A Hamász emberei pedig rakétákkal terrorizálják a közeli izraeli városok és települések lakóit.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×