eur:
389.37
usd:
362.53
bux:
68704.41
2024. május 8. szerda Mihály

Az ellenzék nyert Pakisztánban

Minden jel szerint az ellenzéki pártok aratnak győzelmet a pakisztáni parlamenti választásokon - derült ki a nem hivatalos részeredményekből.

A helyi idő szerint kora reggel közölt eredmény - amely az ország 272 választókerületének egyelőre kevesebb mint feléből, 124-ből beérkezett szavazatok összeszámlálásán alapul - azt mutatja, az előrejelzéseknek megfelelően alaposan meggyengül a Pervez Musarraf elnököt támogató kormányzó párt, és megsemmisítő vereséget szenvednek az iszlamisták, akik a legutóbbi, 2002-es választásokon meglepően jól szerepeltek.

Noha Musarraf maga nem indult a választáson - már tavaly ősszel biztosította újabb ötéves elnöki mandátumát -, a hétfői voksolást sokan az elnök politikájáról tartott referendumnak tekintik. Az államfő előre közölte: a választások kimenetelétől függetlenül kész együttműködni a leendő miniszterelnökkel.

A dél-ázsiai atomhatalom következő kormányfőjét minden jel szerint az ellenzéki pártok adhatják.

Az ellenzék hívei több helyütt - többek között Lahorban, a Navaz Sarif volt miniszterelnök vezette Pakisztáni Muzulmán Liga fellegvárában - már hétfő éjjel ünnepelni kezdtek, lőfegyverekből sorozatokat eresztettek a levegőbe, és édességet osztogattak az utcán.

A BBC brit adó urdu nyelvű hírszolgálata úgy tudja, hogy a részeredmények alapján a PML-N 43 parlamenti helyet szerzett, a december végi meggyilkolásáig Benazir Bhutto vezette Pakisztáni Néppártnak (PPP) 36 mandátum jutott.

A kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga - Kuaid-a-Azam (PML-K) 14 választókerületben győzött, az iszlamista pártokat tömörítő szövetség, a Muttahida Madzsliszi-Amal (MMA) a BBC szerint eddig egyetlen egyben sem. A maradék 31 mandátumot regionális pártok képviselői és független jelöltek szerezték meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×