eur:
388.83
usd:
361.77
bux:
68587.16
2024. május 8. szerda Mihály

Saját emberei végezhettek a terrorista vezérrel

Saját emberei, vagy a szíriaiak végezhettek a Hezbollah egyik parancsnokával - vetette fel az amerikai hírszerzés vezetője. Emád Mugijével az autó fejtámlájába rejtett bomba végzett a múlt kedden Damaszkuszban. A Hezbollah vezetője Izraelt vádolja a gyilkossággal, és "nyílt háborút" hirdetett a zsidó állam ellen.

Mike McConnell, az amerikai hírszerzés vezetője a hétvégén vetette fel, hogy Mugijével esetleg a saját emberei, vagy a szíriaiak végezhettek. Halála miatt Izrael ellen bosszút esküdött a síita szervezet, de az FBI is attól tart, hogy támadások érhetik az Egyesült Államokban található zsidó célpontokat, például zsinagógákat.

Az amerikai hírszerzés folyamatosan figyeli az eseményeket, és minden szükséges lépést megtesz az Egyesült Államok védelmében, mert - mint McConnell fogalmazott - Mugije "több amerikai és izraeli haláláért volt felelős, mint bármelyik másik terrorista - Oszama bin Laden kivételével".

"Vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a támadást Mugije ellen a Hezbollahon belülről szervezték, esetleg a szíriaiak a felelősek. Még nem tudjuk biztosan, de megpróbáljuk kideríteni" - jelentette ki McConnell.

A "Rókaként" ismert Mugije éppen az iráni iszlám forradalom 29. évfordulója alkalmából rendezett fogadásról tartott haza, amikor felrobbant a vezetőülés fejtámlájába rejtett bomba.

Robert Baer egykori CIA-ügynök, aki évekig járt a világ egyik legrettegettebb terroristája nyomában, azt mondta róla: Mugije volt "talán a legintelligensebb, legtehetségesebb operatív vezető", akivel dolga volt.

Műtéttel tették felismerhetetlenné

A Hezbollah szellemi vezetője, Haszán Naszrallah sejk szerint az izraeli titkosszolgálat, a Moszad a felelős Mugije haláláért - és ezzel a véleményével nincs egyedül.

Mugije fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így mindig nagyon éber volt. Egyes pletykák szerint plasztikai sebészek alakították át az arcát, hogy megtévesszék a nyomában járó amerikai és izraeli ügynököket.

A 45 éves korában elhunyt Mugijét azzal vádolták, hogy ő állt a Hezbollah leghalálosabb akciói mögött. Állítólag ő szervezte meg többek között a bejrúti amerikai nagykövetség elleni merényletet, amelyben 63 ember vesztette életét, valamint az amerikai tengerészgyalogosok és francia ejtőernyősök kaszárnyája elleni támadást, amelynek során 200 ember veszette életét.

Az 1990-es években ő lett az izraeliek első számú célpontja, miután megszervezett kér Buenos Aires-i támadást: az izraeli nagykövetség elleni akcióban 29-en, a két évvel későbbi zsidó közösségi központ elleni merényletben 85-en haltak meg. Ekkor került fel az FBI körözési toplistájára is - de ehhez csak egy 20 éves korában készül fényképet tudtak mellékelni, újabbat ugyanis sehogyan nem voltak képesek szerezni.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×