eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Új alkotmányt szövegez és megosztja a hatalmat az ellenzék és kormány

A többszáz áldozatot követelő etnikai vérengzések után Kenyában az egymással szembenálló politikai erők elviekben megegyeztek a hatalom megosztásáról és pogromokat kirobbantó elnökválasztási eredmény felülvizsgálatáról. Ezt Kofi Annak volt ENSZ-főtitkár, a Világszervezet közvetítője jelentette be.

Kofi Annan optimista: "már csak egy, most még nehéznek és ijesztőnek tűnő lépést kell megtennünk" - kommentálta a volt ENSZ főtitkár azt, hogy a csalással vádolt Kibaki elnök pártja és az ellenzéki ODM megállapodást kötött.

Az alku értelmében a kormány beleegyezik a vitatott eredményű elnökválasztás felülvizsgálatába. Keserű volt az idáig vezető út, mert több, mint 1000 embernek kellett meghalni a kirobbant törzsi erőszakban és több, mint negyedmilliónak elmenekülnie, mire a politikusok észbekaptak.

Új alkotmány, erősebb miniszterelnök

Bár a külvilág hatalmas nyomást gyakorol a felekre, hogy állapodjanak meg a hatalommegosztás részleteiről, az alkut nem lesz könnyű tető alá hozni.

A mostani megállapodás értelmében egy éven belül új alkotmányt szövegeznek meg, amely az államfővel a hatalmat megosztó miniszerelnök posztját is pontosan körülírja majd. A jelenlegi berendezkedés szerint az államfő sokkal több hatalommal rendelkezik, mint a kormányfő.

Az AP hírügynökség megszerezte a kompromisszumról szóló dokumentumot, amely szerint többféle elképzelés is létezik az új hatalmi struktúráról.

Ezeket most a magát megválasztott elnöknek tartó Mwai Kibaki és Raila Odinga, az őt csalással vádoló ODM mozgalom vezetője is tanulmányozza.

Ki kell vizsgálni a történelmi sérelmeket is

A december 27-i választás elsietett eredményhirdetése után feldühödött csoportok támadtak Kibaki kivételezettnek tartott kikuju törzsének tagjaira. Rövidesen azonban következett a kikujuk bosszúja a lao és más törzsek ellen.

Az utakon fegyveresek szedték el az emberek személyi igazolványát, hogy kiderítsék, milyen törzshöz tartoznak. Az erőszak eredménye az, hogy a korábban stabil országnak tartott Kenyában polarizálódott a társadalom.

A politikai erők most megállapodtak egy Igazságügyi és Megbékélési Bizottság létrehozásában is. A dokumentum szerint a politikusoknak meg kell vizsgálniuk az etnikai alapú kivételezés, a korrupció és a szegénység miatt kialakult sérelmeket.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×