eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sorban hagyják el a diplomaták Belgrádot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte Szerbia, az állam vezetői szerint ugyanis Koszovó függetlenségéről csak ez a testület dönthet. Az elszakadás kinyilvánításának még nincs meg a pontos időpontja, Belgrádból azonban már pánikszerűen menekülnek az emberek.

A Belgrádban szolgálatot teljesítő szlovén és a horvát diplomaták családtagjai, valamint a személyzet ideiglenesen elhagyja a szerb fővárost. Erre adott utasítást még néhány más európai ország is, a belgrádi amerikai követség személyzete egyelőre csak gyakorolja a gyors távozást.

Azt azonban még szerda délben sem lehetett tudni, pontosan mikor ül össze a koszovói parlament, hogy kinyilvánítsa a dél-szerbiai tartomány függetlenségét.

A legtöbben úgy vélik: erre vasárnap kerül sor, így ugyanis megelőzhető lenne az, hogy Oroszország az ENSZ BT-ben olyan határozattervezetet terjesszen elő, amely a nemzetközi jog megsértésének minősíti Koszovó függetlenedését.

A Danas című tekintélyes belgrádi újság értesülése szerint Pristinában a tartomány három-négy legfőbb vezetője dolgozik azon a határozaton, amelyet a parlamentnek meg kell majd szavaznia.

Az ellenzék  morgolódik, mert még csak nem is konzultálnak vele a helyi albánság szempontjából sorsfordító lépésről.

Pristinai források szerint az sem dőlt még el véglegesen, hogy a deklaráció az azonnali függetlenségről szóljon-e, vagy csak szándéknyilatkozat legyen, amely megjelöli, hogy - pár hét múlva - pontosan mikor kiáltják ki ünnepélyesen Koszovó önállóságát.

Közben Boris Tadic szerb államelnök, valamint Kostunica kormányfő összefogásra szólította fel a szerb nemzetet. Szerintük Koszovó függetlenedése kizárt dolog, és a szerb kormány már csütörtöki ülésén meghozza azt a rendeletet, amellyel semmissé nyilvánítja Koszovó függetlenségét, még annak kikiáltása előtt.

A kormányfő azt mondta: Szerbia ellenáll az Európai Unió zsarolásának és megtévesztő ígérgetéseinek, és továbbra is kitart amellett, hogy Koszovó kérdésében csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönthet.

Egy ország megcsonkításáról, jogi terrorról lévén szó, Szerbia is jogi eszközökkel fog harcolni területi egységének megőrzéséért - tette hozzá.

A tervek szerint a horvát és a szlovén nagykövet vasárnap Pristinában ott lesz Koszovó függetlenségének kihirdetésekor.

Bármennyire bizonytalan is a helyzet, Pristina szállodáiban már szerdán is nagyon nehéz volt szabad szobát találni. A függetlenségi ünnepséget szervező bizottságnak már több mint ezer külföldi újságíró jelezte az érkezését.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×