eur:
389.38
usd:
363.66
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A NATO szakadásától fél az amerikai védelmi miniszter

A NATO szakadásának veszélyére figyelmeztetett Robert Gates amerikai védelmi miniszter a Münchenben zajló nemzetközi biztonságpolitikai fórumon.

A miniszter ezúttal is a terhek méltányosabb megosztására szólította fel a tagállamokat, közvetve megerősítve azt a követelést, hogy egyes tagországok - köztük Németország - küldjenek csapatokat Dél-Afganisztánba is.

A NATO nem osztható olyan államokra, amelyek készek harcolni és olyanokra, amelyek nem - figyelmeztetett Robert Gates.

A miniszter utalt ugyan arra, hogy mindegyik tagállam teljesíti az egyénileg vállalt kötelezettségét, de úgy vélte: rugalmasabb magatartásra, gyorsabb válaszokra és összefogásra van szükség.

Robert Gates megerősítette, hogy a NATO küszöbönálló bukaresti csúcstalálkozóján négy-öt évre szóló útitervet dolgoznak ki az afganisztáni rendezés menetrendjére.

Egyidejűleg bejelentette, hogy egy magas rangú koordinátor kinevezését tervezik az Afganisztánnal kapcsolatos feladatok összehangolására. Szerinte a szóban forgó tisztet egy tekintélyes európai politikusnak kellene betöltenie.

Robert Gates hangsúlyozta, hogy Afganisztán esetében merőben új feladatról, a NATO első szárazföldi háborújáról van szó. Hozzátette ugyanakkor, hogy Afganisztán békéje és újjáépítése érdekében a hadviselés új eszközeit kell alkalmazni.

A miniszter szerint nem lehet szó többé a katonai, illetve polgári erőfeszítések merev szétválasztásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×