eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A fényűző pekingi olimpia ára

Rohamléptekben folyik Kínában azoknak a csatornáknak a megépítése, amelyeken keresztül 300 millió köbméter "rendkívüli" vizet juttatnának Pekingbe a "zöld" olimpiára, biztosítva, hogy egy buja, élettel teli nagyváros üdvözölje a világot augusztusban.

A kínai fővárostól messze fekvő poros falvak fizetik meg az árát annak, hogy a kormány tökéletes olimpiát akar rendezni, ugyanis el kell viselniük a csökkenő termést, a kiszáradt kutakat, valamint a perlekedést az elvesztett földekkel és házakkal kapcsolatban.

A 309 kilométeres csatorna- és csőrendszer a főváros mellett lévő Hopej (Hebei) tartományból olyan mezőgazdasági területről fogja elvenni a vizet, amelyet máris szárazság és környezeti feszültség sújt. A falusiak figyelik a heves "100 napos csatát", hogy április végére befejezzék a fő csatornát, és kíváncsiak, nekik milyen árat kell fizetniük a lombos Pekingért.

Az olimpiai terv része a "vizet délről északra" projektnek, amely szerint 2010-ig megcsapolják a Jangce folyó és mellékágai vizét és elárasztják vele Észak-Kínát, ahol a robbanásszerű ipari és városi növekedés kimerítette a folyókat és a víztározókat.

A pekingi vezetők kezdetben reménykedtek abban, hogy a projekt egész központi útvonala kész lesz az olimpiára, amikor a vízszükséglet a várakozások szerint 30 százalékkal haladja meg az átlagot, elérve a napi 2,75 millió köbmétert.

Amint azonban az előkészületek késtek, a kormány a legészakibb szakasz első lépcsőben való megépítése mellett foglalt állást, Hopej (Hebei) és a szomszédos Shanhszi (Shanxi) tartományokat kényszerítve arra, hogy bocsássanak rendelkezésre vizet.

A legnagyobb nyomás Hopejt (Hebei) érte, az ország egyik legvízhiányosabb tartománya egy évtizedes szárazság után Peking vízszükségletének körülbelül 80 százalékát adja. Egyedül Paoting (Baoding) város környékén 31 ezer lakos veszítette el a földjét és talán a házát is. Sokan elköltözni kényszerültek Hopej más részeire.

A parasztok pénzt kaptak a kormánytól azért, hogy hagyják el a földjeiket vagy termesszenek kevésbé vízigényes búzát a rizs és zöldségek helyett, de nem mindenkihez jutott el a támogatás.

A megkérdezett falusiak közül senki sem ítélte el az olimpiát, vagy mondta azt, hogy nem Pekingben kellene tartani. Sokuk azonban inkább sztoikus, mintsem büszke arra, hogy milyen áldozatot hozott azért, hogy az olimpia résztvevői élvezhessék a zöldellő látképeket és a csillogó vízi utakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×