eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rendben összekapcsolódott az Atlantis a Nemzetközi Űrállomással

Rendben összekapcsolódott szombat este az Atlantis amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomással (ISS) - közölte az amerikai űrhivatal.

Az űreszközzel öt amerikai asztronauta és két európai űrhajós, a francia Léopold Eyharts és a német Hans Schlegel utazott az űrállomásra.

A dokkolás előtt az Atlantis, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) biztonsági szabályzatának megfelelően az űrállomás előtt hosszanti tengelye körül fordulatot tett, hogy az ISS-en tartózkodó űrhajósok le tudják fényképezni az űrrepülőgép belülről nem látható részeit. A képeket a fedélzeti számítógép közbeiktatásával a földi űrközpontba továbbítják, ahol a szakértők tüzetesen megvizsgálják, történt-e az indításkor olyan mérvű kár, amely a visszatéréskor veszélyeztetné az űreszköz hővédő pajzsának épségét.

Az Atlantis küldetése részeként eljuttatta az ISS-re az első európai gyártmányú kutatómodult, a Columbust. Ebben a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézet Űrkutató Csoportja által kifejlesztett kísérleteket is fognak végezni az űrhajósok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×