eur:
389.46
usd:
362.58
bux:
68013.22
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hamarosan vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba

Amerikai kormányzati delegáció utazik március végén Budapestre, hogy Magyarországgal egyeztesse a vízummentességet megteremtő kétoldalú szerződés tervezetét. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete és szakértők is úgy számolnak, hogy legkésőbb a jövő év elejére megszülethet a döntés arról, hogy a magyarok vízum nélkül utazhatnak a tengerentúlra.

A jövőbeni vízummentességről szóló szerződés részleteiről egyeztet a magyar külügyi tárcával az amerikai kormánydelegáció, amelyik március végén érkezik Budapestre. A szerződés tervezete már elkészült, azt meg is kapta Magyarország washingtoni nagykövetsége.

A dokumentum annak a törvénynek a módosítása alapján készült, amely több közép-európai országra kiterjesztené a vízummentességi programot. Azokat a szakértői vélekedéseket, melyek szerint hamarosan tényleg vízum nélkül utazhatunk a tengerentúlra, a minap az InfoRádiónak megerősítette April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is.

"Nagyon biztató számomra, hogy tavaly a kongresszus döntött arról: hamarosan Magyarországot is kiveszi a vízumkényszer alá tartozó országok közül. Optimista vagyok. Szerintem az év második felére Magyarország teljesíteni tudja a vízummentesség legtöbb, ha nem az összes feltételét. Néhány számítógépes programot meg kell még ehhez alkotni, de a Bush kormányzat is úgy számol, hogy megszülethet a végső döntés az elnöki ciklus végére, 2009 januárjára. A szerződés aláírása után szinte már csak technikai feltételei lesznek a csatlakozásnak" - mondta a nagykövet.

April Foley szerint a vízummentességet biztosító számítógépes rendszert még ki kell építeni az Egyesült Államokban, ennek már csak technikai feltételei vannak, a pénzügyi fedezet ugyanis megvan rá.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium a jövő hónapban Magyarország mellett Lettországgal, Litvániával és Szlovákiával is egyeztet a vízummentességi szerződésről, a delegáció pedig még ebben a hónapban Görögországba, Csehországba és Észtországba is ellátogat ugyanebből a célból.

A washingtoni magyar nagykövetség úgy számol, hogy Magyarország a pályázó országok közül jövő év elején az elsők között szerezheti meg a vízum nélküli beutazás lehetőségét.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×