eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Akkor tudnak beilleszkedni, ha ismerik a szokásokat"

A brit szokások tiszteletben tartására felszólító útmutatókat kaphatnak a szigetországba érkező külföldi munkavállalók a jövőben. Egy miniszter javaslata szerint például értésükre kell adni, hogy ne köpködjenek és szemeteljenek. Hazel Blears kohéziós miniszter már korábban is botrányba keveredett, amikor az utcai italozással hozta összefüggésbe a bevándorlókat.

"Ez egy szabad ország" - válaszolta az Inforádió tudósítójának egy körülbelül tízéves brit gyerek, miközben elegáns mozdulattal a lába elé dobta a lerágott csirkecombot és a sültkrumpli maradékát tartalmazó dobozt. A beszélgetés apropója a köztéri - ezúttal éppen egy buszon - történő szemetelés volt.

Az azóta ismertté vált, fiatalkorúak által elkövetett erőszakos támadások ismeretében a párbeszéd ma már valószínűleg nem ismétlődne meg; sok brit úgy érzi, fontosabb a személyes biztonsága, mint kioktatni néhány huligánt.

A kormány azonban úgy látja, hogy az országba érkező külföldieket - származásra és szociális helyzetre való tekintet nélkül - igenis figyelmeztetni kell az áhított, de a helyi lakosok által sem mindig gyakorolt civiliációs normákra.

Az újonnan érkező migránsok és bevándorlók kapjanak információs csomagot - javasolja Hazel Blears kohéziós miniszter, amiből megtanulhatják a legfontosabb viselkedési normákat.

Nem szokás a köpködés és szemetelés... tényleg?

Így például azt, hogy nem illik az utcán köpködni, vagy engedély nélkül megérinteni másokat. El kell fogadniuk azt is, hogy nem szabad ittasan vezetni - ez a kitétel azért érdekes, mert Nagy-Britanniában az autós legálisan fogyaszthat kis mennyiségű alkoholt, míg például a kelet-európai migránsok országaiban nem.

Felhívják a figyelmüket a szemetelés elkerülésére is, holott éppen egy londoni McDonalds-ba betévedő kelet-európai számára lehet meglepő az a britek körében elfogadott nézet, hogy "valaki más majd eltakarít utánam".

A miniszter fontosnak tartja, hogy a világ minden tájáról érkező dolgozók felfogják: gyerekeiknek iskolába kell járniuk.

Ha a jövevények mindebből még nem értettek, akkor arról is informálják majd őket, hogy a szigetországban be kell tartani a törvényeket.

A britek néha másként állnak sorba

Igen hasznos tanács lehet azonban a sorbanállásról szóló útmutatás. Angliában ugyanis gyakran másképp állnak sorba az emberek, mint más európai országokban és ez félreértésekhez vezethet.

Így például gyakori, hogy egy ügyfélszolgálat, vagy jegypénztár ablaka előtt is egyetlen sor található középen és innen lép a következő ügyfél az éppen szabaddá váló ablakhoz. A helyzetet viszont bonyolítja, hogy vannak helyek, ahol minden ablaknál külön sor áll.

Hazel Blears kohéziós miniszter, az ötlet kitalálója korábban már botrányba keveredett, amikor arra utalt, hogy a külföldi dolgozók az utcán italoznak és lenyomják a béreket. Blears akkor a választókörzetéből érkező panaszokról beszélt, amelyek szerint sok családi házban tíz-tizenöt zajos külföldi lakik.

A kevesebb fordítás jobb nyelvismeretre ösztönöz

Blears még októberben bejelentette, hogy csökkentik azoknak a dokumentumoknak a számát, amelyek a különböző szociális és állami intézményekben többféle nyelven - legújabban lengyelül - is elérhetők. A fordítási költségek évi többszáz millió fonttal terhelik meg az államkasszát. A miniszter szerint az, hogy a kórházak, vagy akár az önkormányzatok a helyi szemétszállításról többnyelvű szórólapokat adnak ki, csak fokozza a külföldiek nyelvi elkülönülését.

Blears - akinek hivatalos titulusa a közösségek minisztere - a viselkedési útmutatóról szóló ötletét is azzal védte, hogy annak a külföldiek beilleszkedésének elősegítése a célja.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×