eur:
389.54
usd:
363.92
bux:
67966.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sorsdöntő napok előtt "Hollywood legmenőbb párosa"

A sorsdöntőnek számító keddi előválasztássorozat előtti utolsó vitájukat tartották a demokrata párt elnökjelöltjei az Egyesült Államokban. Hillary Clinton és az afro-amerikai Barack Obama kilenc jelölt közül maradt versenyben, és elsősorban Irakról, illetve az egészségügy átalakításáról ütköztették nézeteiket.

Hollywood legmenőbb párosa - így kommentálta a CNN amerikai hírtelevízió Hillary Clinton és Barack Obama megjelenését a világot jelentő deszkákon a Kodak Színházban - pontosan ott, ahol a rivaldafényben a világsztárok veszik át szakmájuk legrangosabb kitüntetését. A tapsvihar időnként még az Oscár-díjak ceremóniáját is felülmúlta.

A két, a demokrata elnökjelöltségért vetélkedő szenátor nézetei a szuperkeddként számon tartott, 22 államban sorra kerülő demokrata előválasztások előtti utolsó vitájában és az első kétszemélyes találkozón elsősorban Irak ügyében és az egészségügyi reform kapcsán csaptak össze.

Hillary Clinton már sokadszor volt kénytelen magyarázkodni azért, hogy 2002-ben igen szavazatával felhatalmazta George Bush elnököt az iraki háborúra, míg a kifejezetten fiatal szenátornak számító Barack Obama akkor még nem is volt tagja a szenátusnak.

Egyik megszólalásában Hillary Clinton arról győzködte a közönséget, hogy elnökké választása esetén 60 napon belül megkezdené a csapatok kivonását, és egy éven belül minden Irakban szolgáló katona otthon lenne.

Barack Obama nem bocsátkozott részletekbe, csak emlékeztette a közönséget, hogy ő kezdettől ellenezte a katonai erő bevetését Irakban, tehát hitelesebb jelölt lenne a demokraták élén.

"A 2002-es határozat teljesen egyértelműen éppen a háborút engedélyezte George Bushnak- tette hozzá Barack Obama.
A másik nagy kérdés az egészségügy

Az Egyesült Államokban mintegy 250 ezer embernek nincs egészségbiztosítása, tehát kizárólag sürgősségi ellátásra jogosult. Az egészségügyi reformot illetően mindkét jelölt amellett állt ki, hogy minden amerikainak szüksége van elérhető áron megvásárolható egészségbiztosításra, ám a mikéntről már különbözik a két jelölt véleménye.

Barack Obama szerint megfelelő árat kellene megállapítani és a legszegényebbeket kedvezményben részesíteni. Hillary Clinton szerint azonban ez nem elég, hiszen az országban mindenkinek kellene egészségbiztosítási járulékot fizetnie.

Hillary Clintonnak ráadásul még egy ténnyel meg kell küzdenie: ha őt választja elnöknek az ország idén novemberben, az azt is jelentheti, hogy majd egy negyedszázadon át a Bush és a Clinton család uralja a Fehér Házat.

Az ezzel kapcsolatos kérdésekre azonban az 1992-2000 között elnökként működő Bill Clinton feleségének már van egy frappáns válasza: az első Bush után egy Clintonnak kellett rendet raknia, a második után ismét jól jön egy Clinton.

Egy dologban az elemzők is egyetértenek: a demokrata párt mindenképpen történelmet csinál Amerikában, hiszen mindkét esélyes jelöltje kisebbséghez tartozik, hiszen az egyik nő, a másik fekete amerikai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×