eur:
393.98
usd:
369.56
bux:
65477.41
2024. április 23. kedd Béla

Az unióban 23 millióan füveznek

Az Európai Unió 492 millió polgára közül 23 millióan fogyasztottak cannabist és 4,5 millióan éltek kokainnal az elmúlt egy évben. Ez utóbbi szám egymillióval több, mint 2006-ban volt.

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja szerint a kábítószer-fogyasztásban az élen Spanyolország és Nagy-Britannia áll, a legnagyobb növekedést azonban Dániában és Olaszországban regisztrálták.

Az elmúlt egy hónapban nagyjából kétmillió uniós polgár fogyasztott kokaint. A hatóságok rekordot értek el az elkobzott kábítószerek mennyiségét tekintve is az elmúlt időszakban: 2005-ben összesen 107 tonnát foglaltak le, 45 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben.

A legtöbb kábítószer egyébként Spanyolországon és Portugálián keresztül érkezik a kontinensre.

A kutatók rámutattak arra is, hogy a kokainozók számának növekedése a közegészségügy kiadásait is megemeli, ezt azonban pontosan nem lehet kimutatni. A közösség területén egyébként az elmúlt egy évben csaknem 400 halálesetet hoztak összefüggésbe a kábítószerrel.

A leggyakrabban használt illegális szer az Európai Unióban a cannabis, bár a felmérés készítői szerint a fiatalok körében csökken a kedveltsége. Ezzel a kábítószerrel az elmúlt egy évben az uniós polgárok 7 százaléka élt, azaz 23 millióan. Hárommillióan vannak azok, akik naponta használják a cannabist.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×