eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kína agresszív kémkedést folytat amerikai technológiák után

Egy amerikai kongresszusi testület csütörtökön figyelmeztetett, hogy a kínai hírszerzés agresszívan kémkedik amerikai műszaki titkok és számítógépes hálózatok után, ezért fokozni kell ezek védelmét.

A kínai katonai kémtevékenység romboló háborús technikákat alkalmaz, beleértve az internetes támadásokat is. Ha nagyszabású, stratégiai szinten hajtják végre, katasztrofális hatással lehet a célország kulcsfontosságú infrastruktúrájára - hangzik az amerikai-kínai gazdasági és biztonsági bizottság csütörtökön ismertetett jelentése.

A kínai kémkedés az Egyesült Államokban olyan kiterjedt, hogy ma már ez jelenti a legnagyobb veszélyforrást az amerikai technológiára nézve - írták a bizottság szakértői.

A testület arra kérte a törvényhozást, hogy vizsgálja meg a kulcsfontosságú számítógépes hálózatokra és a kényes információkra ügyelő katonai, hírszerzési és belbiztonsági programokat, különösképpen azokat, amelyeknek feladata az internetes támadások elleni védelem.

A civil és a katonai műszaki kutatásban és fejlesztésben elért lenyűgöző eredményeit Kína "agresszív és nagyszabású ipari kémkedési kampánnyal" egészíti ki, ami megköveteli, hogy a kongresszus megfontolja az exportellenőrzés és a kémelhárítás fokozását - véli a bizottság.

Ugyancsak érdemes lenne ellenőrizni azt is, hogy a kínai katonai technológia fejlődése mennyiben tudható be a Kínában kutatásokat végző amerikai vállalatoktól származó információknak - ajánlották a szakértők.

Az amerikai hírszerzés főnöke, Michael McConnell szeptemberben annak a véleményének adott hangot, hogy a kínai és az orosz kémkedés az Egyesült Államok ellen mára elérte a hidegháború időszakának szintjét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×