eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"A magyaroknak átlagon felüli jogaik vannak Szlovákiában"

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint a Magyar Koalíció Pártját a MOL és a Slovnaft pénzeli. Ján Slota szerint szükség lenne egy újabb olajfinomító építésére.

A magyarellenes kijelenéseiről ismert politikus ezúttal pártja kibővített elnökségi ülése után nyilatkozott. Kijelentette: a Magyar Koalíció Pártját Világi Oszkár és a magyar tulajdonban lévő Slovnaft pénzeli.

Állítását azonban nem tudta alátámasztani, csupán utalt rá, hogy Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója korábban az MKP vezetőségének a tagja volt.

Ján Slota szerint, ha lehetőségük volna belenézni a cég egy osztrák bankban elhelyezett számláiba, sok minden kiderülne.

Versenyt akarnak

A Szlovák Nemzeti Párt mindent megtesz azért, hogy Szlovákiában további olajfinomító jöjjön létre, mely ellensúlyozná a Slovnaftot - mondta Ján Slota.

A nemzetiek azt szeretnék, ha konkurencia lenne a szlovákiai olajpiacon, nem pedig monopolhelyzet. A Szlovákiai Nemzeti Párt határozottan ellenzi, hogy az állam a Slovanftnak adja el a stratégiai üzemanyagtartályokat.

Magyarok kiemelt helyzetben?

A kisebbségek helyzetéről szólva Ján Slota megismételte korábbi állítását, miszerint a magyaroknak átlagon felüli jogaik vannak Szlovákiában.

A nemzetiek elnöke úgy véli, miközben a magyar kisebbség standardon felüli jogokat élvez, az előző, Dzurinda-kormány a többi kisebbséget éveken keresztül elhanyagolta.

A politikus erről a Szlovákiába érkező Hannes Swoboda EP-képviselőt is meg akarja győzni, aki a szlovákiai kisebbségek helyzetét jön felmérni az országba - nyilatkozta a nemzeti párt elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×