eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elképesztő gyorsasággal emelkedik a kincsvadászok értéke a tőzsdén

A világ egyik legkülönösebben működő tőzsdei cégének a hajóját tartóztatták fel Spanyolország felségvizein.

Elfogott egy amerikai kincsvadász hajót Gibraltárnál a spanyol parti őrség, mert azt gyanították egy több millió dolláros lelet begyűjtésére készül, vagy már fel is szedte azt.

A parti őrség közlése szerint a kapitány csak a tűzparancs kilátásba helyezésére volt hajlandó felengedni a fedélzetre a rendőrséget. A hajót jelenleg egy kikötőben vizsgálják át.

A kutatóhajó tulajdonosa, az Odüsszeia nevű vállalat tavaly májusban jelentette be, hogy egy gyarmatosítás korabeli hajóroncsban ezüst- és aranypénzeket, valamint más tárgyakat talált.

Ezek értékét mintegy 500 millió dollárra becsülik. Spanyolországban vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy a spanyol nemzeti örökség részéről van-e szó.

A floridai Tampában működő Odüsszeia az egyetlen cég, amely hónapokig, néha évekig nem közli részvényeseivel, merre és mit csinál.

A társaság nemrég a részvényeseinek írt levélben megértésüket kérte, hogy más tőzsdei cégektől eltérően szinte semmit nem mond a munkájáról.

Még a székházukat is csak azok találják meg, akik ismerik a pontos tampai címet, hiszen az épületen semmi nem utal arra, hogy ott bármilyen cég működne.

Az 1997 óta tőzsdén jegyzett társaság részvényei egy év alatt másfél dollárról nyolc dollár harminckét centre emelkedtek.

A cég még májusban jelentette be, hogy a "Fekete Hattyú" kódnevű roncson 500 milliós kincset találtak.

A most megtalált hajó vélhetően a Sussex nevű brit hadihajó, amely az admiralitás naplói szerint 1694. március 1-jén süllyedt el.

A hajón a brit kincstári dokumentumok szerint tíz tonna arany volt, ennek értéke mai árfolyamon másfél milliárd euró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×