eur:
385.27
usd:
354.79
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Megpróbálják bebizonyítani, hogy az elnök dilettáns

Személyeskedő hangvételű lesz a lengyelországi kampány - véli az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő. Bába Iván, a Budapest Analysis főszerkesztője kifejtette: Lengyelország gazdasági helyzete jó, ezért a voksolás előtti politikai küzdelemben szembenálló felek valószínűleg egymást fogják kritizálni. Az ukrán kampányról szólva Bába Iván elmondta: a három legnagyobb ukrán párt közül jelenleg a Viktor Janukovics által vezetett tömörülés a legnépszerűbb, ezt követi Julia Timosenko, harmadikként pedig Viktor Juscsenko pártja.

A legvalószínűbb, hogy Lengyelországban az előrehozott választás kampányának fő témái az államigazgatás, az állam hatékonysága, átláthatósága és a korrupció lesznek - mondta Bába Iván külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Budapest Analysis főszerkesztője hozzátette: annak idején Kaczynski annak ígéretével nyerte meg a választásokat, hogy felszámolja a korrupciót és az összefonódásokat, most azonban a saját politikusai ellen is nyomozás folyik.

Személyeskedő hangvételű lesz a kampány, a Polgári Platform minden bizonnyal személyében fogja támadni a miniszterelnököt, és azt próbálja majd bizonyítani, hogy alkalmatlan az ország vezetésére, nem eléggé szakszerű, dilettáns hibákat követ el - közölte a külpolitikai szakértő.

Bába Iván úgy véli: Lengyelország uniós pozícióját nem befolyásolja majd döntően az, hogy mi hangzik el a választási kampányban.

Ukrajnában az orosz nyelv is téma

Az ország kormányozhatósága, a radikális gazdasági, oktatás- és egészségügyi, valamint a szociális reformok fontossága, és a helyi önkormányzatok szerepe áll az ukrán választási kampány középpontjában - mondta a Budapest Analysis főszerkesztője.

Viktor Janukovics miniszterelnök az orosz nyelvnek az ukránnal való egyenjogúvá tételét is beemelte a kampánytémák közé, hiszen szavazóbázisának nagy része orosz - tette hozzá a külpolitikai szakértő.

A pártok sorrendje egyelőre nem változott, népszerűségi mutatóik között azonban igen nagy a szórás - közölte Bába Iván.

Mint mondta: a sort a Régiók Pártja, Janukovics politikai tömörülése vezeti, népszerűségét 29-35 százalék között mérik. A második helyen Julia Timosenko ukrán nemzeti elkötelezettségű blokkja áll 17-22 százalékon, míg a harmadik 10-15 százalékkal Viktor Juscsenko pártja.

Hanganyag: Szûcs Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×