eur:
389.96
usd:
363.93
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarlakta falvakba telepítik a romákat Szlovákiában

Továbbra sem csökken a feszültség a szlovákiai romák kitelepítések után. A romaügyekkel megbízott kormánybiztos összecsapásoktól tart.

A dél-szlovákiai romák exodusa már napok tart: a múlt hét elején több városból a közeli falvakba költöztették ki azokat a roma családokat, amelyek már évek óta nem fizettek lakbért.

A lerobbant állapotban lévő házakat a városok - köztük Érsekújvár és Révkomárom - jelképes áron eladták, és az új tulajdonosok, többszörös felszólítás után, erőszakkal kilakoltatták a nem fizető polgárokat.

A romák, érthető módon, hangosan tiltakoztak, de ezzel egyidejűleg azoknak a környékbeli magyar többségű falvaknak a lakossága is határozottan felemelte a szavát, amelyeknek lakatlan épületeibe a magánbiztonsági szolgálatok által erőszakkal odaszállított embereket próbálják letelepíteni.

Közben Érsekújváron és Révkomáromban több száz roma vonult a városháza elé és követelt fedelet a feje fölé.

Érsekújvár környékén az erőszakos betelepítés elsősorban a magyarlakta falvakat érinti.

Anna Botosová romaügyi kormánybiztos mélységes felháborodásának adott hangot, véleménye szerint Érsekújvár vezetése azért adta el a romák által lakott két házat, hogy így szabaduljon meg a romaproblémától.

Mivel nem elszigetelt jelenségről van szó, a roma politikus komoly szociális összecsapásoktól tart.

Hasonló kiköltöztetésekre az ország keleti részében, valamint Tornalja és Léva közelében is sor került.

Dusan Caplovics, a kisebbségek ügyeivel megbízott miniszterelnök-helyettes rasszista indíttatásúnak nevezte a romákkal szembeni fellépést, ám egyelőre konkrét ígéretet nem tett a helyzet csillapítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×