eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

"Az elnök nem szolgált megfelelő célokkal"

A demokraták elutasítják az amerikai elnök iraki politikáját, és sürgetik a csapatok mielőbbi kivonását az arab országból.

George Bush elnöknek az iraki háború sikeres befejezéséhez nincs programja, és azt sem tudja megindokolni, miért kell folytatni azt - ismertette a Demokrata Párt állásfoglalását Jack Reed szenátor.
"A demokraták szerint itt az ideje az Irak-politika megváltoztatásának, a csapatok felelősségteljes és gyors kivonásának" - mondta Reed, azután, hogy George Bush elutasította a jelentős csapatkivonásra vonatkozó demokrata követelést.

Az amerikai katonák hazájuk védelmére esküsznek fel, nekünk pedig szent kötelességünk, hogy csak olyan háborúba küldjük őket, amelynek világos és elérhető célja van - fogalmazott Reed szenátor.

"George Bush elnök ma este ilyen céllal nem szolgált" - tette hozzá.

Bush újabb áldozatvállalást kért

George Bush további türelmet és áldozatvállalást kért az amerikai néptől az iraki háború folytatásához, ismételten hangoztatva, hogy az arab országban zajló katonai műveletek az Egyesült Államok biztonságát szolgálják.

Az amerikai elnök beszédét óriási várakozás előzte meg, hiszen abban határozta meg, hogyan képzeli el az Egyesült Államok jövőbeni Irak-politikáját az utóbbi hetekben napvilágot látott jelentések fényében.

Az országosan közvetített televíziós beszédből kiderült: Bushnak nincs szándékában "drámai mértékben" módosítani eddigi háborús politikáján.

Bush a Fehér Házból, az ovális irodából intézett lelkesítőnek szánt beszédet a háborúért már régóta nem lelkesedő amerikaiakhoz.

Azt mondja: katonái sikereket érnek el Irakban - a helyi hadsereg erősödik, a lakosok jobban bíznak benne - ezért csökkenteni lehet az ott állomásozó amerikai csapatok létszámát. Az elnök szerint az új évtől az amerikaiak egyre inkább csak terrorellenes és az iraki hadsereget támogató feladatokat hajtanak majd végre. Még mindig marad 130 ezer fő.

Szinte ugyanazokat a szavakat használta, amelyeket még januárban, a csapaterősítési hullám előtt mondott: türelmet, áldozatvállalást és elszántságot kért.

Az elhúzódó háborúval kapcsolatos csalódottságot elhárítva azt mondta: "sosem késő eredményeket elérni, csapást mérni az al-Kaidára, előmozdítani a szabadságot".

Bírálói szerint azonban 18-perces tévébeszédében azt próbálta eladni, hogy a korábbi, 30 ezer fős csapaterősítés előtti állapotot állítja vissza, fokozatosan jövő nyárig. Ennek nyomán még mindig 130 ezer amerikai katona maradna az országban, miközben otthon egyre népszerűtlenebb a háború.

Az elnök demokrata ellenfelei a beszédet meg sem várva kritikák áradatát zúdították Bush-ra. "Nem tudta megmagyarázni, miért kell folytatni". Az elnök megint csak nem tudott egy kész tervet felmutatni a háború befejezésére, vagy megmagyarázni azt, hogy miért kell folytatni. Azt akarja, hogy katonai jelenlétünk végtelen és korlátlan legyen" - mondta Jack Reed demokrata szenátor.

Bár Bush arról beszélt, hogy közel hatezer katona térhet haza karácsonyig - ami népszerű bejelentés - a New York Times megjegyezte: a fokozatos kivonás azzal járhat, hogy 2008 nyarán még mindig több amerikai lesz Irakban, mint két évvel korábban, sőt, még új egységeket is kiküldhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×