eur:
387.75
usd:
359.98
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Washington kész egyoldalúan elismerni Koszovó függetlenségét

Az Egyesült Államok kész egyoldalúan elismerni Koszovó függetlenségét, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem sikerül egyezségre jutni a dél-szerbiai tartomány jogállásáról - jelentette ki egy magas beosztású amerikai külügyi illetékes.

"A koszovói albánok világosan megmondták, hogy ha nem jön létre megállapodás, maguk fogják kinyilvánítani függetlenségüket" - mondta Kurt Volker európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminisztériumi főcsoportfőnök. Ebben az esetben "elismernénk Koszovó függetlenségét, ugyanúgy, ahogy azt, úgy vélem, több más ország is meg fogja tenni, hiszen ez az egyedüli kiút a Balkán számára".

Volker az első amerikai kormánytisztviselő, aki hivatalosan is megerősítette azt a washingtoni álláspontot, amelyet eddig csak négyszemközti megbeszélgetések során fejtettek ki amerikai illetékesek. Volker szerint Washington természetesen azt reméli, hogy a lehető legnagyobb egyetértés alakul ki az érintett felek között a szerb-albán tárgyalások során, lehetőleg az ENSZ Biztonsági Tanácsa keretein belül rendeződik a tartomány jogállása, hogy a nemzetközi közösség lehető legnagyobb támogatásával valósuljon meg stabil rendezés a Balkánon.

Jelenleg az Egyesült Államok, Oroszország és az Európai Unió diplomatái által alkotott "trojka" fáradozik a koszovói jogállás rendezésén. Az összekötő csoportnak december 10-ig kell letennie az ENSZ-főtitkár asztalára jelentését. A hármast azután hívták életre, hogy az orosz és a kínai ellenkezés miatt a Biztonsági Tanácsban még csak a szavazásig sem jutott el a Martti Ahtisaari finn diplomata által kidolgozott tervezet, amely ellenőrzött függetlenséget helyezett kilátásba a dél-szerbiai tartománynak.

Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×