eur:
387.95
usd:
360.24
bux:
68928.74
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kivégezték a szeretőjét felrobbantó politikust

Szerdán kivégeztek egy kínai politikust, aki meglehetősen drasztikus módszert választott szeretője elhallgattatására: autójával együtt felrobbantatta.

A 61 éves Tuan Ji-ho korábban Jinan város parlamentjének elnöke volt, a bűnténybe bevonta a rendőrként dolgozó unokaöcsét is, akit ugyancsak kivégeztek.

Az unokaöcs egy autószerelő műhely vezetőjével együtt robbanóanyagot erősített a szerető, Liu Haj-ping autójára, a bombát távirányítással hozták működésbe július 9-én. A robbanás olyan erős volt, hogy darabokra tépte az autót, a nő szétroncsolódott teste pedig 30 méteres repülés után ért földet.

A robbantásos merényletek olyan ritkák Kínában, hogy a közbiztonsági minisztérium egy speciális egységet küldött Jinanba az ügy kivizsgálására. Az ügynökök megtalálták Liu Haj-ping mobiltelefonjában Tuan Ji-ho számát, így kezdték el vizsgálni a szerepét.

Kellemetlenné vált

A városi pártszervezetben egyre feljebb lépdelő férfi még 1994-ben találkozott Liu Haj-pinggel, aki pincérként dolgozott egy kormányzati vendégházban.

A Tuan Ji-honál mintegy 30 évvel fiatalabb nő 2000-ben lett a politikus szeretője, aminek köszönhetően két autóval és négy lakással lett gazdagabb, valamint jól fizető állást kapott az önkormányzatnál. Két nővére ugyancsak nagyobb fizetést biztosító munkákhoz jutott a kapcsolatnak köszönhetően.

Liu Haj-ping azonban az évek során egyre több pénzt követelt, és azt akarta, hogy a férfi vegye feleségül, Tuan Ji-honak azonban esze ágában sem volt ilyesmi, és megpróbált véget vetni a viszonynak.

A jelek szerint azonban a nő bizonyítékokat gyűjtött a politikus több tízmillió forintnak megfelelő összeget jövedelmező illegális ügyleteiről, amelyekkel zsarolta, ezért döntött a férfi szeretőjének elhallgattatásáról. A rendőröknek később azt mondta: nem akarta megölni Liu Haj-pinget, célja csak az volt, hogy ne tudjon gondolkodni.

A kínai médiumok nem számoltak be a kivégzés módjáról, de az országban egyre gyakrabban használnak méreginjekciót a hagyományos tarkólövéssel szemben.Hatalom, szex, pénz

Az ügy egyszerre két kínai jellegzetességet is magán visel: a hivatalnokok korruptságát és a szeretők tartásának gyakorlatát.

Múlt héten a pénzügyminiszternek - akit sokan a kínai gazdasági fellendülés egyik letéteményesének tartanak - kellett távoznia a posztjáról egy szexbotrány miatt. Igaz, Csin Zsen-csing szerencsésnek mondhatja magát, kivégzés helyett csak lefokozták, egy kormányzati agytröszthöz helyezték át.

Ami pedig a szeretőket illeti, kormányzati adatok szerint az utóbbi években korrupció miatt eltávolított hivatalnokok 90 százaléka rendelkezett ágyassal.

A politikusok hatalmukat nem csak szeretők megszerzésére használják, az illegális szerencsejáték, a pénzmosás és az ingatlanfejlesztőkkel kötött kétes ügyletek ugyancsak gyakori szereplői a híreknek.

Az egyik leghíresebb botrány Fucsien taromány pártfőtitkárának nevéhez kötődik, akinek korrupciós ügyleteire azután derült fény, hogy egy bankettra mind a 22 szeretőjét meghívatta. A politikust halálra ítélték.

Címlapról ajánljuk
Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke szerint az új patikaszabályok jelentik a túlélést a kistelepülési fiókgyógyszertáraknak, mert sok helyen már háziorvos sincs, és 15 perc várakozás a gyógyszerészre még mindig jobban megéri, mint elutazni a legközelebbi patikáig.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×