eur:
388.7
usd:
361.69
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Felfüggesztették a londoni metrósztrájkot

Előfordulhat, hogy mégsem lesz háromnapos a londoni metrósztrájk, miután a földalattit üzemeltető cég és a legbefolyásosabb közlekedési szakszervezet maratoni tárgyalásain megállapodtak az akció felfüggesztéséről. Ennek ellenére arra figyelmeztették a szerdán reggel munkába induló londoniakat és a turistákat, hogy késésekre kell felkészülniük.

Félig üres irodák, tömegnyomor a még működő három vonalon, néhol pattanásig feszült idegek - ez volt az eredménye a több, mint hárommillió ember életét megkeserítő, háromnaposra tervezett londoni metrósztrájk első 24 órájának.

Kedd délután azonban már azt a bíztató, bár az utazóknak túl sok megkönyebbülést nem hozó hírt hozták a helyi rádiók, hogy a sztrájkot szervező RMT szakszervezet leült tárgyalni a metróüzemeltető céggel.

A munkahelyükre valamilyen módon bejutott dolgozók ugyanis lelkiekben arra készültek, hogy hány zsúfolásig tömött autóbuszról maradnak le, és mekkora tülekedésre számíthatnak a három, még működő metróvonalon.

Feltételekkel hajlandóak dolgozni

A magyar idő szerint éjfélkor végetért maratoni tárgyalások eredménye az volt, hogy a 2300 sztrájkoló alkalmazott feltételesen visszatér a munkához.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy jövő hétfőn újabb háromnapos sztrájkba kezdenek, ha nem kapnak garanciákat arra, hogy a vonalakat karbantartó cég összeomlása nem érinti hátrányosan a nyugdíjukat.

Az esetleges második sztrájkhoz a befolyásos RMT-szakszervezet mellett már két további is csatlakozhat.

Még lehetnek fennakadások

A vonatokat üzemeltető cég arra figyelmeztetett, hogy bár a felek ideiglenes egyezséget kötöttek, az olyan későn történt szerda reggel még fennakadásokra lehet számítani. Előfordulhat ugyanis, hogy lesznek olyan dolgozók, akik nem tudnak az alkuról, vagy nem hajlandók bemenni dolgozni.

Londonban időnként előfordul, hogy nincs senki a jegyirodákban, mivel nincsen elég dolgozó. Az utasok ugyanakkor általában az automatákból is tudnak jegyet és bérletet venni.

Az ügyben még Gordon Brown miniszterelnök is megszólalt, aki "teljességgel indokolatlannak" nevezte a sztrájkot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×