eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tizennegyedik feleségét keresi a király

Több ezer fiatal lány lejtett táncot Szváziföld királya előtt az elmúlt napokban. Mindegyikül azt reméli, hogy az uralkodó őt választja meg tizennegyedik feleségének.

Afrika legkisebb országában hétfőn ér véget az ország éves fesztiválja, amelynek keretében a királyi rezidencián, Ludidziniben minden évben felelevenítik hagyományaikat. Eljárják az Umhlangát, egy ősi nádtáncot, amelynek célja az erkölcsi nevelés.

A hivatalos nyilatkozatok szerint 100 ezer férjezetlen lány és nő vett részt az ünnepségen, azaz az ország teljes lakosságának tizede.

A ceremónia zárásaként Szváziföld korlátlan hatalmú királya, a 39 éves III. Mswati menyasszonyt választ magának. Az uralkodó ajánlata nagy megtiszteltetés, azt nem illik visszautasítani. Annak ellenére sem, hogy a választott a tizennegyedik arája lesz az uralkodónak.

A hagyományok értelmében Szváziföldön a kiránynak joga van folyamatosan talonban tartani egy menyasszonyt, feleségül azonban csak akkor veheti, ha a feleségjelölt már gyermeket vár.

Megállíthatatlan az AIDS

A dél-afrikai országban rekordsebességgel terjed az AIDS, 2004-ben a lakosság majdnem 40 százaléka volt immunbeteg. A fertőzés megállítása érdekében az uralkodó még 2001-ben felelevenítette azt az ősi szokást, hogy a 18 évnél fiatalabb lányok nem élhetnek szexuális életet, és egy gyapjúrojt viselésével kell jelezniük, hogy kiskorúak. A rendelet a fiúkra nem vonatkozott.

A rendelkezés miatt sokan bírálták a királyt, főleg azután, hogy még ebben az évben egy 17 éves lányt választott magának feleségnek, szám szerint a kilencediknek. III. Mswati azzal védekezett, hogy ő csak az alkalmi kapcsolatok ellen akart fellépni, és nem a házasság ellen. A rendeletet 2005-ben helyezték hatályon kívül.

Szváziföld uralkodóját külföldről is számos kritika érte. Az országban pártok nem működnek, azokat ugyanis az uralkodó betiltotta. Miniszterelnök az lehet, akit a király kiválaszt, és a parlament 10 tagja is így töltheti be a tisztséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×