eur:
388.33
usd:
360.26
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sírva kértek bocsánatot a hazatért túszok

Bocsánatot kért a nemzetnek okozott problémákért az a 19 dél-koreai keresztény misszionárius, akik vasárnap tértek haza afganisztáni fogságukból. A túszejtők egyik magas rangú parancsnoka azt állítja: a szöuli kormány több mint 20 millió dollár váltságdíjat fizetett az elengedésükért.

Vasárnap érkeztek haza a kiszabadult dél-koreai túszok. A keresztény misszionáriusok a szöuli kormány tanácsa ellenére vállalták az afganisztáni küldetést.

Az eredetileg 23 fős csoport két férfi tagját a tálibok kivégezték, két túsz pedig már korábban kiszabadult. Arról ellentmondásos hírek érkeztek, fizetett-e Dél-Korea állampolgárai megmentéséért.

A túszejtő csoport egyik vezetője azt állította, hogy igen - de ezt a tálibok szóvivője és a szöuli kormány is cáfolja. A nevének elhallgatását kérő parancsnok a brit hírügynökségnek nyilatkozva egyenesen azt állította: a kabuli kormány és a nemzetközi koalíciós erők ellen harcoló tálib felkelők újabb fegyvereket vásárolnak a kapott pénzből. Egyúttal javítani kívánják távközlési eszközeiket, és új járműveket is beszereznek "öngyilkos támadások céljára".

Amennyiben csakugyan pénz cserélt gazdát a dél-koreai túszok kiszabadulása kapcsán, úgy Afganisztán roppant veszélyes hellyé válhat minden külföldi számára Az ő mozgásszabadságukat már amúgy is erősen korlátozza az attól érzett félelem, hogy tálibok vagy közönséges banditák bármikor elrabolhatják őket.

A kiszabadult túszok nagyon fáradtnak látszottak, és halálosan sápadtak voltak, amikor leszálltak a repülőgépről. "Bocsánatot kérünk a gondokért, amelyeket okoztunk, és köszönetet mondunk mindenkitől, aki segített abban, hogy biztonságban hazatérhettünk. Sokkal tartozunk a nemzetnek" - fejezte ki mindnyájuk érzéseit a 19 éves Ju Kjong Szik.

A fiatal misszionárius elmondta, hogy csak a szabadulásukkor értesültek társaik kivégzéséről. Testbeszédük egyértelműen azt mutatta, hogy nagyon félnek attól: éles bírálatok érik majd őket amiatt, hogy a kormány tanácsa ellenére elutaztak Afganisztánba.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a fő szerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×