eur:
388.89
usd:
360.52
bux:
68406.57
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Huszonöt tálib harcost öltek meg Afganisztán déli részén

Huszonöt fundamentalista iszlám fegyverest öltek meg afgán katonák és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciós erők egy tálib parancsnoki központ elleni rajtaütésben Afganisztán déli részén - jelentették be vasárnap a koalíciós erők.

A biztonsági erők két épületegyüttes ellen indítottak támadást szombaton késő este Kandahártól délnyugatra, miután három héten át megfigyelés alatt tartották a területet és olyan értesülések birtokába jutottak, hogy a tálibok erről a bázisról próbálják helyreállítani az övezet feletti - tavaly elvesztett - ellenőrzésüket.

A támaszpontra behatolva a katonák golyózáporba kerültek és egy feléjük rohanó férfi öngyilkos merényletet akart elkövetni, de kudarcot vallott.

"A hírszerzés feltételezése szerint a hét építményből álló táborban számos olyan felkelővezér tartózkodott, aki afgán és koalíciós katonák halálát okozó támadásokért és rajtaütésekért felelős. Becslések szerint 25 lázadó vesztette életét az esti hadműveletben" - olvasható a koalíció közleményében. A harcokban, amelyek során légicsapásokat is mértek a tálib támaszpontra, sem koalíciós, sem afgán katonák nem sebesültek meg. A lázadók mostanáig nem számoltak be veszteségről és független forrás nem erősítette meg az áldozatok számát.

A lerombolt parancsnoki központ a Kandahárt Herát városával összekötő út közelében működött. A kandahári hatóságok péntek óta négy pakisztáni letartóztatásáról számoltak be, akik a gyanú szerint öngyilkos merényletek szakértői.

A kabuli hatóságok szombaton hatvan feltételezett tálib harcos elestét jelentették be a pakisztáni határ közelében, valamint Gázni tartományban, ahol a héten kiszabadult dél-koreai túszokat tartották fogva.

A tálibok 1996-ban Kandahárban ütötték fel főhadiszállásokat, ahonnan Afganisztánt irányították, Pakisztánból érkezett szélsőségesek és az al-Kaida terroristáinak támogatásával. Hatalmukat 2001-ben döntötte meg az Egyesült Államok vezette nemzetközi erő, azóta harcolnak az afgán biztonsági erők - mintegy 110 ezer rendőr és katona -, valamint az országban állomásozó több mint 50 ezer nyugati katona ellen.

Idén több mint 4200 ember - többségében fundamentalista fegyveres - vesztette életét összecsapásokban és merényletekben az ázsiai országban.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×