eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kitálalt a volt brit főparancsnok

Élesen bírálta az amerikai hadvezetést és személyesen Donald Rumsfeld volt amerikai védelmi minisztert a brit hadsereg nemrég nyugállományba vonult vezérkari főnöke.

Mike Jackson szerint az amerikaiak sem az iraki háborút, sem az utána következő teendőket nem tervezték meg megfelelően.

A tábornok - aki az iraki invázió idején állt a brit fegyveres erők élén - jövő héten megjelenő önéletrajzi könyvében azt írta: Donald Rumsfeld egyike azoknak, akiket a legnagyobb felelősség terhel a jelenlegi iraki helyzetért.

Mike Jackson szerint a Pentagon volt vezetője nem volt hajlandó elegendő katonát bevetni ahhoz, hogy Szaddám Huszein rendszerének összeomlása után is fenn lehessen tartani Irakban a rendet és a törvényességet.

A nyugalmazott tábornok önéletrajzi írásában helytelennek minősíti a globális terrorizmus elleni amerikai fellépést is, mert szerinte az túlzott mértékben épít a katonai erőre, a nemzetépítés és a diplomácia rovására.

Korábban Geoff Hoon volt brit védelmi miniszter amiatt bírálta az amerikai vezetést, amiért elbocsátották a Szaddám Huszein idején szolgált katonákat, akik később a felkelőkhöz csatlakoztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×